7 tipov mam, s katerimi ste se zagotovo že srečali

7 tipov mam, s katerimi ste se zagotovo že srečali (foto: Profimedia) Profimedia
1. 8. 2017

Če imate otroke, potem veste, s kakšnimi izzivi se srečujejo mame. Verjetno jih je nekaj vaših dobrih prijateljic, čeprav se ne strinjate z vsemi njihovimi nasveti. Preverite, s katerimi tipi mam ste se že srečali.

  • Novinka

To je njen prvi otrok, zato se šele »uvaja« v nov način življenja. Prepoznate jo po njenem nesproščenem nasmešku in zmedenosti, ki spominja na srno, ki se je znašla med množico avtomobilov. Ni še prepričana, kaj za vraga se ji je zgodilo in je vsakokrat, ko išče nekoga, po katerem bi se lahko zgledovala, zasuta z ostrimi mnenji iz knjig, spleta, od drugih staršev in ljudi, ki nimajo svojih otrok. Želi si pomoči, a ne ve, kje jo iskati.

Nasvet: Pokažite ji, da ste dober prijatelj tako, da ji prinesete hrano in druge majhne potrebščine, ki jih potrebuje ter poslušajte, kaj ima povedati. Naredite ji uslugo in ji ne ponudite svojih zgodb o rojstvu otroka in vzgoji, razen če vas o tem sama povpraša.

  • Veteranka

Pogosto ima več kot enega otroka, zato ve, kaj lahko pričakuje. Zaznamuje jo sproščen izraz na obrazu, saj ve, da otroci znajo sami poskrbeti za higieno, če so še premajhni, pa to opravi z levo roko. Ponoči se dobro naspi in redko pomisli na nezgode, ki bi se lahko zgodile zaradi nepripravljenosti. Med dnevom ne pomisli na popoldanski počitek in ne odšteva dni, ko bo imela dan samo zase. Prosti čas si lahko vzame že čez teden ali med vikendom. Verjetno celo bere knjige za sprostitev in ima druge konjičke.

Nasvet: Če imate za prijateljico takšno mamo, izkoristite njeno znanje. Svetuje vam lahko pri čemer koli: kakšna posoda za malico je najboljša, kaj narediti ob ne vzornem vedenju, kako otroke prepričati, da pojejo zelenjavo …

  • Mati, ki je pripravljena na vse razmere

Pripravljena je na vse. Vedno je oborožena z osvežilnimi robčki, prigrizki, svežimi majicami, dežnikom in sončno kremo, zato je vreme nikoli ne preseneti. S seboj nosi tudi polno opremljeno prvo pomoč, za vsak slučaj. Takšna mama vnaprej potrdi rezervacije, preveri promet in možne zastoje, vedno ima na zalogi dovolj iger za »nujne primere« in nekaj drobiža za sladoled. Je pozorna in ima rada organizacijo. Vse se zgodi natanko tako, kot načrtuje.

Nasvet: Ne izkoriščajte take prijateljice, čeprav se vam zdi mamljivo. Niste eden izmed njenih otrok, zato je ne prosite za sladoled in je ne določite za koordinatorja vašega potovanja.

  • Odvisnica od zabave

Ta mati se vedno želi zabavati in pogosto premami tudi vas. Ima sposobnost, da vas spravi s kavča v svoj svet zabave, kjer se otroci v hiši učijo skoka s padalom, igrajo tenis, imajo družinske plesne vaje in pevske nastope. Pogosto je nad zabavo navdušen tudi partner, zato skupaj vzgajata majhne zabavljače.

Nasvet: Ostanite v bližini takšnih oseb, saj vas bodo prisilile, da izstopite iz svojega območja udobja in preizkusite kaj novega s svojo družino.

  • Tiha mama

Je dobra poslušalka in je nikoli ne slišite vpiti na svoje otroke. Z vami deli svoje dobro premišljene možnosti in izkušnje ter je v skupini prijateljev tista tiha oseba, ki raje posluša kot govori. Zaradi njene mirnosti se včasih zdi, da je preostala skupina prijateljev glasna kot razjarjeni mornarji.

Nasvet:  Preprosto ji prisluhnite in se od nje učite. Včasih je tišina več vredna kot besede.

  • Športnica

Pogosto predlaga, da se namesto ob skodelici kave dobite na skupinskem sprehodu ali vadbi in je pokonci že zgodaj zjutraj, da lahko telovadi preden se zbudi njena družina. Z otroki igra nogomet, košarko, tenis, hokej na kotalkah … Njihove družinske počitnice so zmeraj aktivne. Vedno je polna energije, kar je posledica rednega gibanja. Veste, da se nanjo lahko zanesete in jo določite, da na piknik prinese zdrave prigrizke.

Nasvet: Vedno je dobro imeti prijatelja, ki zlahka sprejema zdrave odločitve. Kdo ve, mogoče se tudi sami odločite za kakšno zdravo navado. Ostanite v njeni bližini in jo pojdite podpirat na športne prireditve.

  • Vedno zaskrbljena mama

Že preden se je odločila za družino, je bila vedno zaskrbljena. Sedaj, ko ima otroke, pa se je stres še povečal. Nenehno premleva, kakšne težave bi lahko doletele njene otroke, od nevarnih sončnih žarkov do bakterij, ki bodo zavzele svet. Tudi ko otroci dosegajo prelomnice in večje življenjske spremembe, se vedno sprašuje, kaj bi se zgodilo, če jim spodrsne. Njen moto je: bolje poskrbeti za varnost, kot kasneje obžalovati.

Nasvet: Izkažite se kot dober prijatelj tako, da ji ponudite sproščujoče aktivnosti kot so sprehod po parku, joga, branje knjige … In ob tem ne pozabite, da se morate pred odhodom v park namazati s sončno kremo. V njeni torbi jo boste zagotovo našli.

 Preberite tudi: