7 znakov, da se preveč trudite, da bi ugajali drugim

7 znakov, da se preveč trudite, da bi ugajali drugim (foto: profimedia) profimedia
19. 1. 2023

Za mnoge želja po ugajanju drugim izhaja iz težav z lastno vrednostjo.

Upajo, da jim bo to, da bodo rekli da na vse, kar se od njih zahteva, pomagalo, da se bodo počutili sprejete in všečne. Mnogi ljudje, ki se trudijo nadvse ugajati drugim, zamenjujejo ugajanje ljudem s prijaznostjo. Posledično takšne ljudi mnogi izkoriščajo.

Kaj kaže na to, da se preveč trudite ugajati drugim?

Pretvarjate se, da se strinjate z vsemi

Vljudno poslušanje mnenj drugih ljudi, četudi se z njimi ne strinjate je načeloma dobra socialna veščina. Vendar pa pretvarjanje, da se strinjate z vsem zgolj zato, ker želite biti všečni, lahko povzroči, da se začnete obnašati v nasprotju z vašimi temeljnimi vrednotami.  

Ne znate reči ne

Tudi, če ne želite nekaj narediti, ko vas drugi prosijo, ne znate odkrito povedati, da tega ne morete ali nočete narediti. Velika verjetnost je tudi, da je vaš urnik (pre)poln obveznosti, ki jih delate za druge ljudi, ker jim ne znate reči ne.  

Počutite se odgovorne za počutje drugih ljudi

Zdravo je prepoznati kako vaše vedenje vpliva na druge judi, toda misliti, da imate moč osrečiti nekoga drugega, je zmotno, saj je vsak posameznik odgovoren za svoja čustva.  

Neprijetno se počutite, če je nekdo jezen na vas

Samo zato, ker je nekdo jezen na vas, še ne pomeni nujno, da ste naredili kaj narobe. Nekdo, ki želi konstanto ugajati drugim, tovrstno vedenje drugih jemlje preveč osebno in je zaradi tega pripravljen tudi ogroziti svojo dobrobit.   

Hitro se pričnete obnašati kot ljudje okrog vas

Številne raziskave kažejo, da ljudje, ki radi ugajajo drugim ljudem, izvajajo samouničevalno vedenje, če mislijo, da bodo s tem pomagali drugim in bodo bolj sprejeti v različnih družbenih situacijah.  

Za dobro počutje potrebujete pohvalo

Medtem ko lahko pohvale in prijazne besede vsakomur povzročijo dobro počutje, so tisti, ki ugajajo ljudem, odvisni od potrditve. Če vaša samopodoba v celoti temelji na tem, kaj si drugi mislijo o vas, se boste počutili dobro le, ko vas bodo pohvalili drugi.  

Zelo se trudite, da bi se izognili konfliktom

Ni vam potrebno nenehno siliti v konflikte, toda včasih se zgodijo. Izogibanje konfliktom za vsako ceno pomeni, da se boste težko zavzeli za stvari in ljudi, ki vam nekaj pomenijo, predvsem pa tudi zase.