8 načinov, kako preveriti, če izbrani psihoterapevt ustreza vašemu otroku

8 načinov, kako preveriti, če izbrani psihoterapevt ustreza vašemu otroku (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2019

Vsak starš želi svojemu otroku najboljše, kar zadeva tudi izbiro učiteljev, inštruktorjev, varušk, zdravnikov ter terapevtov. Vsak peti otrok ali najstnik se sooča z mentalnimi težavami. Ta članek vam bo pomagal pri izbiri pravega terapevta.

Preden starš pošlje otroka na terapijo, je soočen z nešteto izzivi. Potrebno je veliko zaupanja v izbrano osebo in sposobnost, da za kratek čas brez pomislekov predajo skrb za svojega najdražjega v roke popolnega neznanca.

S terapevtom morajo navezati pristen stik, saj je dobra komunikacija in razumevanje terapevtskega procesa ključna pri učinkovitem odpravljanju otrokovih težav. Treba je najti strokovnjaka na točno določenem področju, ob tem pa se mora otrok ob njem še dobro in varno počutiti … naloga vsekakor ni lahka.

Zaradi varovanja osebnih podatkov, starš ne more dobiti popolnega poročila o tem, kaj se dogaja na zaprtimi vrati terapevtske sobe. Kako torej ugotoviti, če je terapevt ustrezen v vseh ozirih?

8 nasvetov, kako preveriti ustreznost terapevta za vašega otroka

1. Stil komunikacije

Vsak terapevt mora pred začetkom zdravljenja podati podrobno oceno otrokovega mentalnega stanja.

Preučiti mora okoliščine, v katerih otrok živi, se srečati s starši, se pozanimati o družinski zgodovini in zgodovini mentalnih bolezni … Čeprav se s terapevtom srečate prvič, lahko hitro ugotovite, ali je njegov način dela pravi za vas.

Bodite pozorni na naslednje:

  • Ali vas posluša?
  • Ali zastavlja podrobna vprašanja o otroku in družinski zgodovini?
  • Ali se pozanima o otrokovem stanju tudi pri njegovih učiteljih, pri osebnem zdravniku itd.?
  • Ali je spoštljiv, sprejema vaše komentarje in mnenja, ne da bi sodil?
  • Ali izraža sočutje?
  • Ali vas povpraša, kako otrokovo stanje doživljate vi in kako se odraža v družinskem okolju?
  • Ali ponudi več možnosti zdravljenja in natančno razloži, zakaj je določena metoda ustrezna?
  • Ali vas po tem, ko se odločite za sodelovanje, seznani s tveganji, pozitivnimi učinki terapije in planov dela?
  • Je njegovo obnašanje primerno? Vas navdaja z zaupanjem? Menite, da se bo otrok ob njem počutil varno?

2. Otrokovi vtisi

Po tem, ko vi presodite, da je terapevt primeren, ga spozna še otrok. Nekateri bodo na terapijo odšli nejevoljni, morda jo bodo sprva celo zavračali.

Pomembno je, da otroku ob terapevtu ni neprijetno. Povprašajte ga, kako se pred in po terapiji počuti in se na subtilen način pozanimajte, če se pogovarjata o temah oziroma, če delata na reševanju težav, ki ste jih predhodno skupaj ozavestili. Ne smete preveč posegati v otrokov osebni prostor, spoštovati morate njun medsebojni dogovor o zaupnosti.

Bistveno je, da izveste, ali je otrok pri terapevtu počuti varno in dovolj sproščeno, da lahko govori o svojih težavah.

3. Je terapevt dostopen?

Vsaka terapija ima določene meje, ampak za starše je pomembno, da se zavedajo, da se lahko na terapevta obrnejo tudi izven vnaprej določenega termina, če je to zares potrebno.

Terapevt mora biti pripravljen sprejemati dodatne informacije, ki mu jih posredujete, na primer šolska poročila, poročanje o morebitnih konfliktih doma … V moderni dobi veliko otrok s terapevti komunicira tudi preko telefona in maila in v določenih primerih, ko ne more čakati do naslednjega srečanja, je to lahko zelo koristno.

Pozanimajte se, če je vas izbrani terapevt odprt za hitro reagiranje v takšnih situacijah.

4. Ali terapevt dobro sprejema povratne informacije?

Terapevt mora o napredku obveščati starše, obenem pa biti odprt tudi za povratne informacije o svojem delu, ki mu ji indirektno posreduje otrok ali pa starši.

V primeru, da se otroku dodelijo zdravila, mora terapevt redno spremljati, kako se otrok nanje odziva in komunicirati s starši. Opažene morajo biti vse vedenjske in čustvene spremembe, ki se dogajajo v otroku tekom terapij. Dober terapevt se je sposobenopravičiti, če kaj narobe razume oziroma naredi napako.

5. Ali vam terapevt pomaga bolje razumeti otrokov razvoj?

Informacije, ki jih starši lahko poiščejo na spletu, so pogosto zavajajoče. Zelo koristno je, če terapevt staršu pove, na kaj mora biti pozoren, kako naj se odziva, kako naj pomiri otroka, kadar je v stiski, kaj lahko za boljše počutje otroka skupaj z družino naredijo doma, itd.

6. Je terapevt odprt za spremembe?

Če je pri otroku opaziti pozitivno izboljšanje počutja, manj napadov anksioznosti in druge znake, da terapija pomaga, mora biti terapevt pripravljen na uvajanje novih metod, ki bodo napredek še izboljšale.

Dober terapevt bo ocenil svoje metode in njihov uspeh ter delo prilagodil posamezniku! V primeru, da tudi po dolgem času ne bo nobenih opaznih rezultatov oziroma pa se bo znašel v slepi ulici, bo za mnenje povprašal drugega strokovnjaka s področja, na katerem ima otrok težave.

7.  Zanimanje za družino

Na otrokov razvoj zelo vplivajo družinske razmere. Terapevt lahko predlaga tudi skupinsko terapijo, če se mu zdi, da bi ta koristila odnosom v družini. Dober terapevt bo želel vsaj spoznati družinske člane.

8.  Je terapevt odprt za kulturološke razlike?

Vsaka kultura ima svoje vrednote, prepričanja, tradicije. To se odraža tudi v pristopih do mentalnega zdravja. Dober terapevt ne more zdraviti otrokove motnje, če ne ve, kako jih družina sprejema.

Noben terapevt ni popoln, vsak pa si zasluži najti nekoga, ki mu bo otrokova dobrobit ključnega pomena in ob katerem se bo otrok dovolj udobno počutil, da bosta lahko skupaj reševala težave in omogočila izboljšanje stanja.

Pripravila: vh

Vir: Psychology Today

Starši, bodite pozorni na TE spremembe v vedenju otroka

Ali pa: