8 načinov, kako preženete občutek krivde

8 načinov, kako preženete občutek krivde (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2017

Če se velikokrat (po nepotrebnem) počutite krive, imamo za vas rešitev. Odrešite se občutka krivde za vedno s pomočjo teh 8 načinov.

"V trgovini sem pozabil/-a kupiti še mleko… Kaj je narobe z menoj?"

"Včeraj sem pojedel/-la preveč in zdaj se počutim grozno."

"Za nikogar ne naredim nič. Joj, kako sem sebičen/-na."

Se vam kateri od teh stavkov zdi znan?

Občutek krivde je pogosto čustvo, ki ga izkusimo prav vsi, k njemu pa so nagnjene predvsem ženske, pravi raziskava iz leta 2009. Ta je raziskala situacije, ki najpogosteje v človeku vzbudijo občutek krivde.

Zakaj so ženske tiste, ki se počutijo bolj krive?

Odgovor se najverjetneje skriva v socializaciji, saj s(m)o bile leta in leta vzgajane v smislu, da se morajo z vsemi razumeti, ne smejo nikogar prizadeti in morajo skrbeti za svoje bližnje ter imajo v družini veliko več odgovornosti in obveznosti.

Občutek krivde je za posameznika lahko po eni strani koristen, saj ga motivira, da živi skladno s svojimi vrednotami, kar lahko posledično izboljša razmerja z drugimi, saj obstaja večja verjetnost, da bomo druge obravnavali bolj spoštljivo.

Vendar pa lahko nepotreben občutek krivde privede tudi do psiholoških težav, ki se lahko "poigrajo" z našimi čustvi in kvaliteto življenja.

Kaj lahko naredite, da se boste (nepotrebnega) občutka krivde znebili?

Strokovnjakinja in avtorica knjige The Stress-Proof Brain, Melanie Greenberg, priporoča teh 8 načinov:

1. Poiščite dokaze

Če se počutite krive, ker ne počnete dovolj za svojo družino, si naredite seznam vseh stvari, ki jih redno počnete za njih in nosite list s seznamom s seboj (v torbici ali denarnici), da ga preberete, ko naslednjič občutite krivdo.

2. Bodite neposredni in poiščite več informacij

Vprašajte ljudi, za katere mislite, da jih "zapostavljate", če se dejansko tako počutijo. Seveda upoštevajte, če pri tem gre za ljudi, ki morda pričakujejo preveč ali pa zase niso dovolj odgovorni.

3. Cenite sebe in vse, kar počnete

Ob koncu dneva si napišite dnevnik, v katerem boste zapisali razloge, zakaj se cenite. Na koncu tedna preberite, kaj ste napisali.

4. Razmislite, kako bi stvari videli, če bi se vloge obrnile

Se vam zdi, da prijatelj ali partner ni naredil dovolj? Pogosto smo preprosto preveč razumevajoči in sočutni do drugih, do sebe pa pregrobi. S tem, ko boste pogledali stvari z drugega zornega kota, boste lahko situacijo gledali bolj objektivno.

5. Prenehajte razmišljati "črno-belo"

Razmišljate o določeni situaciji samo kot, da je lahko črno-bela? Mislite, da če niste popolni partner/hčera ali sin/starš, ste pač najslabši? Poskušajte najti "sivino" v vsej tej črno-beli situaciji. Poskusite nanjo gledati drugače, sodite svoj trud glede na kontekst, namesto, da vedno pričakujete popolnost.

6. Pod krivdo poskusite najti čustva

Morda občutek krivde prekriva kakšna druga čustva, kot so jeza, ustrahovanje ali nezadovoljstvo.

7. Odločite se, koliko ste pripravljeni in zmožni narediti

Če se vam resnično zdi, da za družino (ali koga drugega) niste naredili dovolj, se zavežite specifični skrbi ali pomoči. Če doma vsega ne morete naredili v času, ki ga imate, izberite tisto, kar lahko, in se nato o tem pogovorite s partnerjem.

8. Spoznajte, da je v redu, če skrbite zase

Nekateri izmed nas so morda tisti, ki so celo življenje skrbeli za svojo družino (na primer, če je bil morda kateri izmed staršev alkoholik in je bil nezmožen skrbeti za ostale). Zato lahko kot odrasli še vedno čutimo, da so naše potrebe manj vredne in manj pomembne kot potrebe drugih. Ne dovolite, da ta del preteklosti oblikuje vaše odnose v sedanjosti.

Preberite še: To je lastnost, ki je skupna vsem optimističnim ljudem ali pa Prenehajte biti neodločni glede življenjskih odločitev.