8 pomembnih lekcij, ki bi jih moral vsak oče dati svoji hčerki

8 pomembnih lekcij, ki bi jih moral vsak oče dati svoji hčerki (foto: Profimedia) Profimedia
3. 2. 2022

Oče igra v življenju hčerke pomembno vlogo in pusti poseben pečat. Ljubeč oče daje občutek varnosti in stabilnosti in hčerko vodi skozi pomembne življenjske izzive.

Toda učenje ne poteka vedno po šolsko – z razlaganjem, kaj je prav in kaj ni –, temveč tudi z dejanji in z obnašanjem.
Tu so lekcije, ki bi jih morala vsaka hčerka prejeti od svojega očeta.

1. Varno izražanje čustev

V nekaterih družinah se še vedno nekako drži stereotip, da se morajo ženske za vsako ceno izogibati konfrontaciji – toda tudi za mlada dekleta je pomembno, da se naučijo sprejeti in izražati čustva.

Ne sme ji biti neprijetno pri izražanju čustev, ne sme ji biti neprijetno pri postavljanju meja, naučiti se mora reči ne, vedeti, da je lahko z moškim sproščena in da je varna, sprejete kot oseba … – takšen odnos z moškim ji lahko predstavi oče.

In sicer tako, da njene meje spoštuje, da jo čustveno podpre in da ima do tega pozitiven odnos.

Tudi, ko gre za jezo (in tu seveda ne gre za spodbujanje te). Pomembno je denimo, da je v primeru konflikta vključen tudi oče, da pri tem mama ne vstopi kot posrednik, da oče jezo 'sprejme' in je ne kaznuje.

2. Oblikovanje zdravih odnosov

Profimedia

Ena najboljših stvari, ki jih oče lahko naredi za svoje otroke, je, da iskreno ljubi njihovo mamo. Spoštljiv in ljubeč odnos ima pomemben vpliv – hčerka se bo namreč o odnosih veliko naučila prav z opazovanjem svojih staršev.  

Drugi način, kako lahko oče hčerki pomaga graditi trdne in zdrave odnose v prihodnosti – da jo nauči zaupanja vase in kako gledati nase.

Da ji s svojimi dejanji pokaže, kakšni so zdravi odnosi, kaj pričakovati v odnosu, kaj iskati v partnerju – denimo naj se ne spreminja kot kameleon barvo le zato, da bi ugajala.

Pri tem je pomembno tudi to, da je oče povsem direkten v pogovoru s hčerko – s tem se uči jasne komunikacije z vsemi moškimi v svojem življenju.

3. Prizadevanje za uspeh

Morda eden večjih izzivov v najstniškem obdobju – kaj si želimo postati, kaj želimo doseči … In potem seveda imeti dovolj poguma, da tem sanjam slediš. Oče lahko tudi tu hčerki preda pomembno lekcijo.

Najprej ji lahko pomaga odkriti cilje in sanje, nato postaviti temelje, da jih bo dosegla. To pomeni, da ji da priložnost, da bo uspela. To je pomembno tudi zato, ker ji bo pomagalo razviti zdravo samozavest in odločnost, hkrati se bo naučila reševati probleme.

Zelo preprost primer – nakup avta.

Namesto odgovorov, saj veš, da za takšen nakup potrebuješ službo, ne sanjaj, kaj misliš, da so avtomobili zastonj, najprej razmišljaj o šoli …, ji oče lahko ta cilj pomaga doseči tako, da jo spodbudi: Za vsakih 50 eur, ki jih boš od danes naprej prihranila za to, bom jaz dodal enak znesek.

Otroci potrebujejo tudi izzive, ki so težki, a dosegljivi.

4. Biti samozadosten

Včasih lahko s tem, ko otroka izvlečete iz težav, naredite več škode – zlasti, ko gre za denar.

Otrok se mora naučiti finančne neodvisnosti in kaj to sploh pomeni – da ženska za to, da bi si kaj privoščila, ne potrebuje moškega, da ne potrebuje moškega, da bi izboljšala svoj status  ... temveč moškega, ki jo bo cenil in mu bo mar zanjo.

Zato, prenehajte se obnašati kot njen bankomat, ker ji s tem ne pomagate, temveč škodite, piše dr. Linda Nielsen, psihologinja in avtorica knjige Between Fathers and Daughters. 

5. Sprejemanje odgovornosti in kompromisov

Profimedia

To je lahko težko celo za odrasle – sprejemati kompromise, še bolj priznati, da ste se zmotili in situacijo popraviti.

Poštenost je ena pomembnejših lekcij, ki jih boste želeli predati hčerki.

S postavljanjem 'nenormalnih' pravil, se bo naučila uporništva, z igranjem vsemogočnega in z neprestano kritiko, bodo moški postali njen sovražnik.

Nasprotno je z odnosom s poštenim očetom, ki je pripravljen prisluhniti drugačnim mnenjem. Naučila se bo izražanja svojih pogledov, pogajanja in tudi prisluhniti drugače mislečim.

In ko gre za napake …

Ko pride hčerka s težavo, ji ne ponudite takoj rešitve. Namesto tega ji pomagajte ugotoviti, kaj in zakaj je šlo narobe. S tem, ko ji dajete možnost, da prevzame odgovornost za napako, jo spodbudite, da jo tudi sama popravi.

Naučila se bo reagirati tako v dobrih kot v slabih situacijah, ki se zgodijo v življenju.

6. Popolnost je mit

Popolna postava, popolna kariera, popolna družina … Nič čudnega ni, da toliko deklet in kasneje žensk čuti tolikšen pritisk.

Hčerki, ko je še mlajša, pripovedujte o lastnih nepopolnostih, napakah, ki ste jih včasih naredili, trenutkih, ko ste se osramotili, o lastnostih, ki so vam najmanj všeč in stvareh, za katere si želite, da bi jih naredili drugače. Še posebej o stvareh, ki ste jih storili, ko ste bili njene starosti.

Ne poskušajte skrivati napak in navezen prikazovati popolne slike.

Prav tako pa se z njo pogovorite o pritisku glede popolnosti in da si le tako lahko ljubljen.

7. Prava ljubezen je brezpogojna

Mogoče se zdi zasipanje otroka z darili in naklonjenostjo nekaj povsem normalnega, a obstajajo tudi drugačni načini izražanja ljubezni, ki bodo veliko bolj pomagali otroku kasneje v življenju.

Gre za kombinacijo podpore in izziva: spodbujajte jo, da da vse od sebe, da se uči in postaja boljša verzija sebe, a hkrati ji jasno povejte, da ji stojite ob strani in jo boste ljubili ne glede na vse. Ker ne glede na to, kako odrasla je hčerka, vedno bo potrebovala očetovo brezpogojno ljubezen in podporo.

Način kako to lahko stori oče je, da del svojega časa in pozornost povsem nameni hčerki – pa naj gre za razlago, kakšen je bil njen dan, odgovarjanje na njena vprašanja (ki se navadno nikoli ne končajo), udeležbo na njej pomembnem dogodku ali da se potrudi in je doma za večerjo.

Tudi fizična naklonjenost je pomembna, čeprav se veliko očetom zdi neprimerno – močno jo objemite, še posebej takrat, ko je očitno, da to potrebuje.

8. Vzdrževanja avta ni samo moška odgovornost

Ponavadi so očetje tisti, ki postanejo učitelji vožnje. A tu se učenje ne bi smelo zaključiti. Poznavanje avtomobila in kako skrbeti zanj je enako pomembno kot učenje vožnje.

Naučite jo o tlaku v pnevmatikah in kako poskrbeti za ustrezno raven, pokažite ji kako preveriti olje, kaj pomenijo vse tiste opozorilne lučke v avtomobilu … In še ena pomembna stvar: kako zamenjati pnevmatiko.  

To ji ne bo pomagalo le pri vzdrževanju vozila, s tem se nauči prevzeti raznolike odgovornosti in iskanja rešitev za razne težave.

Preverite še:
Ali pa:
Daniil Kuzelev | Unsplash

Povzeto po: www.womansday.com

Viri: nielsen.sites.wfu.edu, www.researchgate.net, ifstudies.org