6 stvari, ki jih otroci nikoli ne bi smeli slišati

6 stvari, ki jih otroci nikoli ne bi smeli slišati (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2017

Včasih ne mislimo resno, pogosto so fraze celo dobronamerne. Vendar z nekaterimi nevede škodujemo otrokovi samozavesti in vplivamo na njegov razvoj. Preverite, česa otroci nikoli ne bi smeli slišati.

1. Ne naredi mi sramote.

Z močnimi in čustvenimi frazami lahko otroka čustveno ranite in zavirate razvoj razumevanja pohvale ter konstruktivne kritike. Otroci, ki stavek velikokrat slišijo, nenehno iščejo potrditev drugih. To ima posledice v odraslem življenju, ko bodo oblikovali romantična razmerja.

2. Obljubim, da gremo letos lahko na počitnice.

Obljubljanje vnaprej in preklic brez opozorila bo v otroku povzročilo probleme z zaupanjem v vas in ljudi, ki jih vidijo kot avtoriteto. Če veste, da vam finance lahko prekrižajo načrte, ne obljubljate počitnic v eksotičnih krajih, dokler ne boste popolnoma prepričani. Namesto tega raje obljubite izlet ali kaj manjšega, kar si boste zares lahko privoščili.

3. Ko sem bil tvojih let, sem vse delal odlično.

Otroci predvsem do šestega leta vidijo svoje starše kot popolne super junake, kar daje dodatno težo vsemu, kar rečete. Prav tako odnos z drugimi osebami temelji na frazah, ki jih pogosto uporabljate. Če se nenehno hvalite s svojimi dosežki iz mladosti, boste v otroku vzbudili nezdravo tekmovalnost in ustvarili občutek, da mora vedno preverjati, kako dober je.

4. Ostali so se pri testu odrezali bolje od tebe.

Konstantno primerjanje otrokovih ocen z drugimi, škodljivo vpliva na sposobnost oblikovanja odnosov z njegovimi sošolci. Teh ne bo videl kot prijatelje, ampak tekmece, ki jih mora premagati vedno, ko se mu ponudi priložnost.

5. Če ne poješ večerje do konca, ne boš nikoli močen.

Poved je pogosto uporabljena z dobrim namenom, vendar ima lahko negativen učinek na otroka. Konec koncev se motnje hranjenja in fobije povezane s hrano največkrat razvijejo v otroštvu. Pogosto so posledice travme pa tudi podzavestnih projekcij staršev.

Preberite tudi: