Ta test osebnosti razkrije, kako manipulativna oseba ste. Ga upate narediti?

Ta test osebnosti razkrije, kako manipulativna oseba ste. Ga upate narediti? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2022

Ste že slišali za termin makiavelizem?

 

Če ste, ste morda najprej pomislili na politično načelo, ki zagovarja uporabo zvijačnih in nemoralnih sredstev za dosego cilja.

V psihologiji makiavelizem označuje ekstremno obliko manipulacije (in skupaj s psihopatijo in narcisizmom sestavlja temno triado). Gre za tip osebnosti, ki je hladen, sebičen, nima težav z izdajo ali prevaro, da bi dosegel tisto, kar želi doseči.

Makiavelist nima moralnega kompasa in trdno verjame, da cilj opravičuje njegovo vedenje in sredstva, ki jih uporabi za dosego tega.

Ja, lahko rečemo, da ni ravno kompliment, če vas nekdo označi za makiavelista.

Od kje sploh prihaja makiavelizem?

Niccolo di Bernardo dei Machiavelli (1469-1527) je bil italijanski renesančni humanist, diplomat, politik in filozof. Njegova prva objavljena dela so veljala za nevarna in nemoralna.

Delo Vladar, zagotovo eno najbolj poznanih del, pa je privedlo do izrazov, kot je makiavelizem. Knjiga tako rekoč spodbuja nemoralno vedenje, celo brutalno, v primeru, da je obstoj države ogrožen. Vladarja v tem primeru ne vežejo nikakršna moralna načela in prav tako ne norme.

Machiavelli je verjel, da 'je bolje vzbujati strah kot biti ljubljen' ter da 'cilj opravičuje sredstva'. In dejal, če nameravaš zadati udarec nekomu, naj bo ta tako hud, da se ne bo mogel maščevati.

Test osebnosti je zasnovan tako, da razkrije, koliko makiavelista je v vas

Seveda se vsi kdaj iz različnih razlogov zlažemo ali koga na nek način prevaramo. Vendar to ni oblika vedenja, na podlagi katerega bi vas preprosto označili za makiavelista. Morda se celo počutite krive. Peče vas vest. No, pri makiavelistih je druga zgodba.

Makiavelist se ne ozira na občutke drugih, temveč skrbi le za lastne cilje. In ne glede na to, kako jih doseže, to pri njem ne bo vzbudilo slabe vesti.

  • Pa poglejmo test ...

Test osebnosti je iz knjige Studies in Machiavellianism, ki sta jo objavila psiholog Richard Christie in Florence Geis.

Sestavlja ga 20 trditev, vsako ocenite glede na to, ali po vašem mnenju drži ali ne oziroma se z njo strinjate ali ne.

Opozorilo: rezultat vam morda ne bo všeč!

*test je v angleščini, zato si vzemite čas in pozorno preberite vsako trditev.

L. K. T.

Viri: Psichology Today, Ted-Ed, Wikipedia