TAKO se na telesu najprej pokažejo znaki depresije

29. 6. 2023
Deli
TAKO se na telesu najprej pokažejo znaki depresije (foto: profimedia)
profimedia

Depresija je kompleksno, toda resno psihično stanje, katerega naj bi po nekaterih podatkih doživel vsak šesti posameznik vsaj enkrat v življenju. 

Čeprav se depresija pogosto opredeljuje le kot motnja razpoloženja, se lahko  kaže tudi z različnimi fizičnimi simptomi, ki dodatno otežujejo vsakdanje življenje. Razumevanje telesnih simptomov depresije so pomemben pokazatelj, ki kaže na globlje notranje boje in čustvene stiske posameznika.

Kako se na telesu pokažejo znaki depresije?

Utrujenost

Eden najpogostejših fizičnih simptomov depresije je utrujenost in pomanjkanje energije. Ljudje, ki trpijo za depresijo, se pogosto počutijo izčrpani tudi po minimalnem fizičnem ali duševnem naporu. Napor lahko predstavljajo že vsakodnevne dejavnosti kot je vstajanje iz postelje in gospodinjska opravila. Fizično utrujenost pogosto spremljajo občutki praznine in izguba zanimanja za stvari, ki so včasih predstavljale veselje. 

Povečan ali zmanjšan apetit

Tudi spremembe v apetitu so pogosti telesni simptomi depresije. Nekateri ljudje z depresijo imajo zmanjšan apetit in izgubijo težo, medtem ko imajo drugi povečano željo po hrani, ki povzroča povečanje telesne teže. Sprememba telesne teže hkrati botruje k občutku obupa, ki že tako spremlja osebe z depresijo.   

Težave s spanjem

Depresivni ljudje se pogosto spopadajo z nespečnostjo ali pa v drugi skrajnosti večino dneva prespijo. Toda, čeravno imajo veliko spanca, se še vedno soočajo z utrujenostjo. Nespečnost je lahko posledica tesnobe in negativnih misli, medtem ko je podaljšan čas spanja lahko način izogibanja realnosti in soočanja s čustveno bolečino.  

Bolečine v telesu

Bolečine in nelagodje so pogosti telesni simptomi depresije. Ljudje z depresijo se pogosto pritožujejo nad glavoboli, bolečinami v mišicah, hrbtu ali prebavnimi motnjami, kot so želodčne težave ali trebušna napetost. Ti simptomi so lahko posledica napetosti in fizičnega stresa, ki izhaja iz depresije.

Zmanjšana želja po spolnosti

Izguba zanimanja za spolne dejavnosti in zmanjšan libido so pogost spremljevalec depresije. Pri moških se to odraža pri težavem doseganju ali vzdrževanju erekcije. Tovrstni simptomi lahko dodatno poslabšajo čustveno in partnersko povezanost ter negativno vplivajo na kakovost življenja in partnerski odnos.

Depresija zahteva holističen, vključno s psihoterapijo in podporo bližnjih. Prepoznavanje telesnih simptomov depresije je nujno za pravočasno iskanje pomoči in ustrezno zdravljenje. Za ljudi, ki opazijo tovrstne simptome pri sebi ali pri svojih bližnjih je priporočljiv obisk ustreznega strokovnjaka. Pravilna diagnoza in zdravljenje lahko namreč bistveno izboljšata kakovost življenja, ter pomagata ponovno najti veselje in zadovoljstvo v vsakdanjem življenju.

Vir: webmed.com 

Morda vas bo zanimalo tudi:

Modra soba: Kako se bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo?

Pogovoru lahko prisluhnete tukaj: