Enkrat za vselej prenehajte s kritiziranjem sebe

Enkrat za vselej prenehajte s kritiziranjem sebe (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2019

Negativni komentarji o sebi uničujejo dobro samopodobo in samozavest. Prenehajte z nezdravim odnosom do sebe z naslednjimi nasveti.

Odzovite se na notranji glas, tudi ko vam govori negativne stvari

Če o sebi ne znate povedati nič lepega, verjetno dovolite, da vas prevzamejo dvomi pred vsako situacijo: služben sestanek, javni nastop, srečanje z vzornikom, pomembna naloga … Česarkoli se lotite, veste, da ne boste dovolj dobri in da vam bo spodletelo. Vsaj tako mislite in tako vam pravi notranji glas.

Odzovite se nanj. Povejte si, da morda niste najboljši govorec na svetu, a ste se na predstavitev dobro pripravili in veste, o čem boste govorili. Torej vam skoraj zagotovo ne bo spodletelo.

Sprva se vam bo morda zdelo čudno, odgovarjati na notranji glas, sčasoma pa se boste navadili in celo prišli do točke, ko ne bo več negativen. Počasi se daleč pride.

Bodite prijazni do sebe

Do sebe smo običajno strožji kot do bližnjih oseb in na žalost tudi bolj nesramni. Zagotovo ste si že kdaj rekli, da ste videti debeli, da ste zguba ker ne zmorete določenih stvari, da so vsi boljši od vas … Bi kaj takega rekli najboljšemu prijatelju? Po vsej verjetnosti ne.

Zadajte si torej izziv. En teden s seboj ravnajte kot z najboljšim prijateljem. Recite si le to, kar bi rekli tudi njemu in si namenite toliko pozornosti, kot jo date njemu. Kritike bi torej morali zamenjati za spodbude in se večkrat opomniti, kako izjemni ste. S pozitivnim odnosom do sebe se boste odrezali veliko bolje na vseh področjih. Bolj kot izziv podaljšate, zadovolnejši boste.

Niste in nikoli ne boste popolni

Nihče ni. Zato kriterije o sebi znižajte na razumno raven, ki vas bo še vedno izzvala, da se potrudite, vendar ob tem do sebe ne boste nesramni. Ko se boste sprijaznili s svojimi pomanjkljivostmi, bo življenje postalo veliko lažje. Morda niste tako dobri v športu kot vaš partner za vadbo, ste pa presegli lasten rekord, kar je izjemno. Spomnite se, kaj vse ste že dosegli in si s tem dajte spodbudo za naprej. Lažje boste napredovali tudi v odnosih in sprejeli ponujene priložnosti, saj boste spoznali, da ste dovolj dobri in si zaslužite, da se lepe stvari dogajajo tudi vam.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri