Kaj se zgodi, če pozabite na lastne šibke točke

Kaj se zgodi, če pozabite na lastne šibke točke (foto: Priscilla Du Preez | Unsplash) Priscilla Du Preez | Unsplash
16. 2. 2020

Kaj se zgodi, če pozabite na lastne šibke točke in se osredotočite na stvari, ki delujejo?

Tradicionalna psihologija se je dolgo časa ukvarjala z duševnimi boleznimi, z reševanjem problemov, krizami identitete, travmo in razvojnimi težavami.

To so seveda še kako potrebna področja, vendar niso edina, prek katerih lahko pomagamo ljudem.

V 90. letih je Martin Seligman začel alternativno gibanje, ki ga je poimenoval pozitivna psihologija.

Seligman pravi, da se mora psihologija namesto na reševanje težav osredotočiti na ideje, ki vodijo do sreče, modrosti in razvijanja talentov. Tako danes pozitivna psihologija ljudem pomaga razvijati pozitivna čustva, vrline in osebne moči, ki vodijo do osebnega razcveta.

Človeku ne moreš zamenjati vijaka kot stroju

Ljudem ne uspe zaradi tega, ker bi odkrili in popravili lastne napake, temveč ker odkrijejo in razvijajo svoje talente. Tega se vse premalo zavedamo.

  • Učenka, katere šibka točka je matematika, je pa nadarjena za jezike, bo morala hoditi na dopolnilni pouk matematike, namesto da bi se učila jezike, za katere je talentirana in so ji v veselje.
  • Starši bodo od otroka zahtevali, da je manj površen, namesto da bi uvideli, kako dobro skrbi za domačo žival, in to še spodbujali.

Tako nas vse življenje spremlja miselnost, da moramo popraviti lastne šibke točke.

Kaj pa, če se osredotočimo na stvari, ki delujejo?

A popravljanje šibkih točk nam gre le stežka od rok. Ker smo nizko motivirani. Ker dobivamo potrditve, kako slabi smo v tisti šibki točki. Ker smo še sami globoko v sebi prepričani, da nam bo tako in tako spodletelo.

Zdaj pa obrnimo pogled in si predstavljajmo človeka, ki je dober v organiziranju dogodkov.

V pozitivni psihologiji bodo pozornost usmerili v to, kaj mu pomaga, da je odličen pri organiziranju, in kako lahko te veščine še okrepi. Torej gledamo, kaj deluje, namesto kaj manjka.

Krepitev stvari, ki delujejo, vodi v resnično mojstrstvo na nekem področju.

3 za 1

Ne le krepitev talentov, k osebnemu razcvetu pomaga tudi doživljanje pozitivnih čustev. Veselje, upanje, čudenje, hvaležnost, navdih, povezanost. Koliko od teh čustev doživimo, če popravljamo napake? Bolj malo.

Med popravljanjem napak nas navadno spremljajo razočaranje, žalost, krivda, potrtost, napetost. In to že samo po sebi vodi k manjši uspešnosti, saj se lažje učimo, če smo radovedni, kot pa takrat, ko smo napeti.

Bolj natančno: psihologi so ugotovili, da moramo za vsako negativno čustvo doživeti tri pozitivna čustva, da izničimo učinek negativnega čustva.

Pozitivna čustva pa bomo z večjo verjetnostjo doživljali v okoliščinah, ko krepimo talente, ne pa ko popravljamo napake.

Naslednjič raje pozitivno

V svoje življenje bomo prenesli več pozitivnosti, če se bomo preprosto osredotočili nanjo. Podobno, kot če si kupite rumeno jakno in potem okrog sebe kar nenadoma vidite številne ljudi, oblečene v rumeno. Možgani delujejo selektivno.

Si res želite naučiti kuhanja, če vam ne gre? Ali ne bi raje okrepili svojega znanja o delu na vrtu, ki vam gre dobro od rok, in med učenjem doživeli več veselja, optimizma, radoživosti in radovednosti?

To vam bo dalo prepotrebno energijo za vsakodnevne obveznosti.

Preberite še: