9 pomenov prekrižanih rok

9 pomenov prekrižanih rok (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2021

Prekrižane roke običajno dojemamo kot znak zaprtosti, blokiranja ali nervoze. A ne delajte zaključkov prehitro, saj lahko prekrižane roke pomenijo več kot le to.. 

V tolmačenju neverbalnih znakov pogosto delamo prehitre zaključke na podlagi mitov, ki jih poznamo. Tako lahko prekrižane roke hitro sodimo zgolj kot znak blokiranja in kot nekaj negativnega pri človeku. A ni vedno vse tako črno-belo.

Kaj pomeni, če imamo sami ali ima naš sogovornik prekrižane roke?

1. Objemanje samega sebe

Morda ste opazili, da imate prekrižate roke bolj pogosto v javnosti kot v privatnosti. Psychology today pravi, da to počnemo včasih tudi zato, ker na ta način objamemo sami sebe. To počnemo, ko nekoga poslušamo ali čakamo. V tem trenutku seveda ne poskušamo nikogar distancirati od sebe, samo poskušamo doprinesti k lastnemu občutku udobja. 

2. Lajšanje stresa

Ko smo pod stresom, si lahko napetost lajšamo tudi tako, da prekrižamo roke preko trupa, da dosežemo nasprotno roko in jo masiramo. 

3. Prikrivanje nesigurnosti

Ženske, ki se počutijo nesigurno in iščejo način, da se zaščitijo pred pogledi, pogosto prekrižajo roke, da se ne bi počutile tako izpostavljene. Podobno počnejo tudi moški, ko se počutijo nesigurni, običajno v bližini drugih moških. 

4. Nervoza in strah

Ko smo prestrašeni ali živčni, prekrižamo roke, da nam pomagajo prevladati psihološki stres. Takrat se prav tako dotikamu vratu, kar je prav tako znak napetosti, nesigurnosti in emocionalnega stresa. Oseba običajno najprej prekriža roke, nato osvobodi eno roko, se dotakne vratu in jo vrne nazaj ter prekriža. 

5. Zrcaljenje

Ko imata dva moška prijatelja prekrižane roke in udobno kominicirata, to ne pomeni nujno, da sta v konfliktu, vendar jima je tako udobno ter se fukosirata na temo pogovora. 

6. Vznemirjenje ali frustracija

Ko otroka prosimo, da naredi nekaj, kar ne želi, bo prekrižal roke, nato pa še stisnil pesti. To počnejo tudi odrasli kadar so vznemirjeni in se poskušajo umiriti. 

7. Močen položaj

Moški se pogosto poslužujejo prekrižanih rok, da bi izgledali močnejši. Včasih počnejo to tudi ženske - še posebej policistke, vojakinje, varnostnice in ženske na visokih položajih, ki bi rade s to gesto prikazale svojo moč. Na ta način komuniciramo: "Če bo nastala težavo, jo bom rešil(a)."

8. Postavljanje "zidu"

Ko naletite na osebo, ki vam je antipatična ali neprijetna, si želite postaviti med vami in njo nekakšno pregrado ter se izolirati od tebe osebe, zato prekrižate roke, ki predstavljajo "zid" pred vašim osebnim prostorom. 

9. Hladno je

Včasih pa ne drži nič od naštetega, ampak prekrižamo roke enostavno zato, ker... nas zebe. 

vir: alternativainformacije/unavita