Kaj se zgodi, ko komu (končno) zaupate svojo skrivnost

Kaj se zgodi, ko komu (končno) zaupate svojo skrivnost (foto: Profimedia) Profimedia
12. 7. 2019

Mnogi občutijo olajšanje, ko s sočlovekom delijo nekaj, kar jim je prej dolgo ležalo na prsih.

Včasih je to lahko osvobajajoče in katarzično, včasih pa nam porodi še večje težave, saj se lahko začne drugi vmešavati v naše osebne zadeve.

Kako vemo, kdaj se je dobro nekomu zaupati?

Niso vse skrivnosti enake

Nekateri svoje zasebne zadeve raje zadržijo zase, drugi pa o njih brez težav razpravljajo in jih celo razglašajo na družbenih omrežjih.

Nekaj, česar se en človek sramuje, lahko v drugem vzbuja ponos. Nekateri, na primer, javno povedo, da so preboleli raka in celo objavljajo fotografije iz bolnišnice, kamor so hodili na kemoterapijo, drugi pa tiho, a ponosno nosijo zapestnico in se morda celo udeležijo dobrodelnega maratona, pa tega ne trobijo naokrog.

Zanimiv primer so tudi žrtve nasilja. Nekateri s to travmo živijo celo življenje in si o njej ne upajo govoriti, drugi brez težav delijo svoje izkušnje – ne samo pred sodniki in odvetniki.

Deljenje skrivnosti in dobro počutje - raziskava

Michael Slepian in Edythe Moulton-Tetlock sta na 800 pacientih odkrivala, kako deljenje skrivnosti vpliva na njihovo zdravje.

Pokazalo se je, da so se ljudje, ki niso imeli težav s tem, da bi se zaupali drugemu, boljše počutili in posledično tudi lažje shajali s težavo, ki jih je pestila.

  • Ko se nekomu zaupamo, zgradimo globlji odnos in povečamo stopnjo intime.

Ko se človek odloča, ali bo nekomu izdal svojo skrivnost, se sprašuje predvsem, kdo je upravičen takšnega zaupanja.

Skrivnosti običajno obdržimo zaradi strahu pred zavrnitvijo oziroma obsojanjem drugih, kadar pa takšnega strahu ni, smo po tem, ko z nekom delimo svoje misli, manj pod stresom.

Pomembno je, da dobro premislimo, s kom bomo delili svoje skrivnosti, in s kakšnim namenom.

Preberite še:

Vir: Psychology today