Kaj storiti, če se znajdete v družbi narcisa?

Kaj storiti, če se znajdete v družbi narcisa? (foto: unsplash) unsplash
3. 4. 2022

Poglejmo si, kako prepoznati in obvladati narcisa. 

Velja zmotno prepričanje, da je narcis oseba, ki je zagledana sama vase. Manjka ključna podrobnost, in sicer, da je narcis zaljubljen v idealizirano podobo, ki jo ustvari zato, da se izogne resničnosti.

Drži pa, da se v veliki večini ukvarja sam s seboj in se ne ozira na druge. Da bi zaščitil svoj ugled, uporablja manipulacijo in laži.

Od drugih ljudi se narcisi ločijo po nekaterih lastnostih, po katerih jih lahko prepoznate:
  • Pogovor se vedno vrti okrog njih. Opazili boste, da nikoli ne pridete na vrsto, da bi povedali svoje mnenje. Kadar pa pride do tega, bo verjetno zavrnjeno ali skritizirano. Narcis nikoli ne prisluhne in mu ni mar za čustva druge osebe.
  • Kadarkoli se vključijo v debato, jo preusmerijo nase, saj se naveličajo poslušanja o tem, kaj počnejo drugi.
  • Radi posežejo v nepisana pravila, ki spravijo druge ob živce. Ni jim mar za opazke, ko na primer preskočijo vrsto v trgovini. To jih zgolj spodbudi k podobnim dejanjem.
  • Ne držijo obljub, ki jih dajo in ne spoštujejo oseb, s katerimi imajo opravka. Ni jim mar, kaj si bo kdorkoli mislil o tem.
  • Naredijo vse, da sebe prikažejo v najboljši luči, tudi kadar se situacija ne obrne v njihov prid. Pri tem uporabijo svoje pretekle dosežke in status. S tem se zaščitijo pred svojo realno (pomanjkljivo) osebnostjo.
  • Vedno pričakujejo več, kot si zaslužijo, čeprav se zavedajo, koliko truda so vložili.
  • Če vas bodo lahko izrabili v svojo korist, vam bodo naklonjeni. Poskrbeli bodo, da se v njihovi družbi počutite posebno, vendar bo vse skupaj minilo takoj, ko izgubijo zanimanje ali od vas dobijo to, kar potrebujejo.
  • Uživajo v vzbujanju negativnih čustev. To jih napolni z energijo, ko gre zanje, ali ko izvabijo jezo, napetost in  žalost iz nekoga drugega.
Če naletite na takšno osebo, se z njo lahko soočite na nekaj načinov:
Izognite se jim

Resnica je, da je z narcisi težko ravnati. Zato se takšnim osebam izognite, če je le mogoče. Ne trudite se jih spreminjati, saj je narcisem del osebnosti, ki pa jo je težko spremeniti.

Zadržite svoje mnenje

Če je narcistična oseba nad vami, na primer vaš šef ali nekdo na višjem položaju, je najbolje, da se z njo ne zapletete v prepir, saj ste obsojeni na poraz. Žal je najboljši pristop ta, da obdržite pripombe in nasvete zase.

Ugotovite, kaj želite

Ko se prepirate ali zgolj iščete rešitev z narcisom, natanko vedite, kaj želite doseči. Ne zaupajte njegovim obljubam, ampak se sami prepričajte, da izpolni svoj del dogovora. Z njim lahko sodelujete, saj si narcis vedno želi nečesa, kar mu bo koristilo. Ko ugotovite, kaj to je, lahko sklenete dober kompromis.

“Kaj bi rekli drugi?”

Narcisom je zelo pomembno, kako jih vidijo drugi, predvsem ko gre za njihov ugled. Če jih želite motivirati, prikažite nekaj pozitivnih posledic, ki bi jih drugi opazili, ko bo delo opravljeno (ali obratno, izpostavite negativne posledice).