Kako samemu sebi nuditi podporo v tem stresnem obdobju?

Kako samemu sebi nuditi podporo v tem stresnem obdobju? (foto: profimedia) profimedia
24. 4. 2021

Ko boste znali podpreti samega sebe, boste znali podpirati druge. Kaj sedaj najbolj potrebujete (od sebe)?

To, da znate podpirati samega sebe, vam bo prišlo prav na vseh življenjskih področjih, ne le v nenavadnem obdobju koronavirusa. 

Kaj lahko storite zase? 

Najprej sprejmite naš izziv, potem pa preverite napotke, ki vam lahko olajšajo najtežje trenutke. 

IZZIV: Ugotovite, s katero aktivnostjo najbolje sprostite stres in jo dodajte na urnik. 
Poimenujte svoje občutke

Strah je veliko manj strašen, ko mu nadenete ime, saj takrat lahko ugotovite, kako se z njim soočiti. Enako je z občutki. 

Nič nenavadnega ni, če se v tem času prvič soočate z nekaterimi občutki. Ker so vam precej tuji, se jih ustrašite. Čeprav bo težko, si vzemite čas za razmislek, raziskovanje in na koncu poimenovanje tega, kar občutite. Že ko boste naredili vse to, vam bo odleglo, saj boste opazili, da obstaja rešitev. In ne pozabite, da se ne boste večno počutili tako - prihajajo svetli časi, ko boste spet lahko objeli domače, bili veseli, vzhičeni, srečni. 

Ukrepajte tam, kjer lahko 

Nikar ne odnehajte in ne opuščajte svojih dejanj le zato, ker se zdi, da niso pomembna. Že res, da je virus globalni problem in je dejanje posameznika le kapljica v ocean, a splača se potruditi. Tudi kapljice sčasoma napolnijo vedro. 

Zato je smiselno, da nosite masko, držite razdaljo in počnete vse, kar mislite, da bo zaščitilo vas in ostale. Enako velja tudi za druge stvari - spregovorite o temah, ki so za vas pomembne in se zavzemajte za vrednote, ki jih postavljate na prvo mesto. Vedno se splača. 

Varčujte z energijo

Stres, negativna čustva, spori, pretirano analiziranje vzamejo veliko energije in ravno sedaj počnemo vse od naštetega. Zato nam zmanjka energije za pogovor z mamo, za razmislek o odločitvi, preden jo sprejmemo, za hobije, ki nas osrečujejo ...

Tudi za zdravje ne boste morali poskrbeti, če boste nenehno utrujeni. S tem si boste prej škodovali. Zato je pomembno, da svojo pozornost nehate usmerjati v stvari in situacije, ki tega niso vredne. Sami boste vedeli, za kaj točno gre. Ko uredite to, boste kar naenkrat imeli dovolj časa za vse, kar želite storiti. 

Pomembni odnosi na prvem mestu

Epidemija je s seboj prinesla tudi veliko osamljenosti in verjetno ni osebe, ki se z njo ni vsaj bežno soočila. Zato je še bolj pomembno, da utrjujete za vas najpomembnejše odnose, ki bi se v tem času lahko skrhali. To so običajno družinske, prijateljske in romantične vezi. 

Čeprav se trenutno ne morete družiti, si vzemite čas in pokličite bližnje osebe, jih vprašajte po počutju in jim dajte vedeti, da vedno lahko računajo na vas. Saj veste, dobro se z dobrim vrača. Ne boste prikrajšani.