Kako si pomagati, če vas je vzgojil narcis? (10 korakov, ki so v tem trenutku zelo pomembni)

Kako si pomagati, če vas je vzgojil narcis? (10 korakov, ki so v tem trenutku zelo pomembni) (foto: Wictor Cardoso | Pexels) Wictor Cardoso | Pexels
13. 8. 2021

Odraščanje je že samo po sebi dovolj težko, kaj šele, če se morate spopadati še z narcisoidnimi starši, ki jim je mar samo za lastne potrebe in vas tako sploh niso pripravili na odraslost in svet.

Verjetno tudi starši niso imeli lepega otroštva in se ne zavedajo, kaj so počeli.

Če ste prepoznali, da je šlo v vaši preteklosti nekaj narobe in se morate spremeniti, če ne želite postati kot vaši starši, je v nadaljevanju zapisanih nekaj nasvetov, kako pozdraviti svoj um, telo in dušo.

Ne bo lahko, a bo vredno truda.

1. Poučite se, kaj pravzaprav pomeni biti narcis

Ena izmed prvih stvari, ki jih morate storiti, je to, da se poučite o tem, kaj pomeni biti narcis. Tako boste ugotovili, če so vaši starši ravnali prav ali ne.

V vsakem izmed nas se namreč skriva malce narcisoidnosti in vsi smo kdaj pokazali kakšno lastnost narcisoidnosti, kar je v večini primerov povsem normalno. Toda, ali so bile te lastnosti pri vaših starših res pretirane? Je to vplivalo na vas in vaše življenje v odrasli dobi?

Izobrazite se in ugotovite. Če nečesa ne razumete, tega tudi ne morete popraviti, zato tega koraka nikar ne izpustite.

2. Sprejmite, da staršev ne morete spremeniti

Naslednji korak je to, da sprejmete, da ste oseba zase, neodvisna od staršev. Opomniti se morate, da njihovo življenje ni vaše življenje. 

Za začetek vaše življenjske poti so bili starši res ključni, a se nimajo pravice vmešavati v vaše odraslo življenje. In velja tudi, da so oni sami odgovorni za svoja dejanja, tako kot ste vi za svoja.

Nato morate sprejeti, da ne morete spremeniti tega, kar so bili oziroma so. Osredotočiti se morate nase.

Dr. Dianne Grande, klinična psihologinja, pravi, da se narcis spremeni samo takrat, kadar je to v njegov prid oziroma v prid njegovim željam.

Vse okoli njih je tam zato, da izpolnjuje njihove egoistične potrebe: potrebo po moči, po potrditvi ter po občutku, da je nekaj posebnega. Sveta ne zmorejo videti tako, kot ga vidijo drugi in zato se tudi ne morejo spremeniti ali osebnostno rasti, kot to lahko storijo drugi.

Posameznik se mora zazreti vase, prepoznati svoje slabosti oziroma napake ter si postaviti višje cilje, imeti željo po spremembi – to sproži osebnostno rast. Vse to so dejanja, ki jih narcisi niso sposobni. Niso sposobni samorefleksije in samokritike. 

Namesto da energijo usmerjate v popravljanje nečesa, česar ne morete spremeniti, starše raje sprejmite takšne, kot so.

3. Raje sprejmite odločitve o tem, kako želite sami funkcionirati v svetu

Ko se boste sprijaznili z vsem, kar ste o sebi odkrili, se odločite, kakšni želite postati.

Morda se vam bo na zečetku zdelo nenavadno, še posebej, če niste imeli nikoli priložnosti, da bi zasijali, pa tudi starši bodo imeli kakšno pripombo ali dve o vašem novem življenju. A če vam to veliko pomeni, boste našli način, da boste v življenju natanko takšni, kot morate biti. Nikar se ne dajte.

Eden izmed ključnih načinov, da sprejmete odgovornost za svoje življenje, so vaše vsakodnevne navade.

Izboljšujete svoje življenje? Rastete? Če ne skrbite zase, to pomeni, da temu ni tako. Skrbite za svoje telo, um in svoje potrebe?

V nadaljevanju nekaj načinov, kako sprejeti odgovornost za svoj um in telo:

  • zdrave spalne navade,
  • zdrava prehrana,
  • dajte si dovolj časa, da boste razumeli svojo duhovno plat,
  • redna telesna aktivnost,
  • zahvalite se sebi in tistim okoli sebe,
  • igrajte se, kadar to potrebujete,
  • izogibajte se slabim navadam in vplivom,
  • samorefleksija in meditacija.

Pri prevzemanju odgovornosti zase in ljubezni do samega sebe ne gre zgolj na stanje duha – gre za vsakodnevna dejanja in navade.

Od jutra pa do večera – vsak dan morate prevzeti odgovornost zase.

4. V svojem življenju postavite meje

Na poti do odkrivanja samega sebe boste ugotovili, da vam bodo starši namenili veliko kritičnih besed do vaših novih življenjskih odločitev.

S svojimi frustracijami in komentarji se bodo morali spopasti sami. Ni vaša naloga, da bi jih popravljali in spreminjali njihovo mnenje o vašem življenju.

Postavite meje, da se ne boste znašli v položaju, ko bi vas lahko prizadeli.

Že na začetku jim povejte, da boste v svoje življenje vnesli spremembe. Če želijo ostati del vašega življenja, vas bodo morali sprejeti takšne, kot ste zdaj, kar morda pomeni, da ne boste takšni, kot so si vas zamislili.

5. Poiščite pomoč pri prijateljih ali partnerju

Če od vas pričakujejo, da boste pomagali staršem, to še ne pomeni, da sami ne smete prositi za pomoč prijateljev in drugih članov družine ali konec koncev tudi strokovnjaka.

Včasih potrebujete nekoga, ki vam bo prisluhnil, kadar vam bo težko. Ta situacija bo v vas namreč sprožila pester nabor čustev in misli.

Starši bodo morda poskusili z raznoraznimi taktikami, da bi pridobili vašo pozornost. Morda bodo celo hlinili bolezen in vam rekli, da potrebujejo vso vašo pozornost.

Za pomoč poprosite prijatelje ali pa poiščite strokovno pomoč, da se boste lahko osredotočili na lastno življenje.

6. Sami bodite drugačni starši

Želite obvladati svoje narcisoidne starše? Po najboljših močeh se potrudite, da boste do svojih otrok popolnoma drugačni.

Če se boste zavestno odločili, da boste svoje otroke vzgajali drugače, postavite meje zase, pa tudi za otroke. Tako bodo prepoznali zdrav odnost med starši in otroki.

Težko je spremeniti način, kako starši ravnajo z vami. A ne pozabite, da imate svoje življenje in se morate sami odločati, kaj je prav za vas in vašo družino.

7. Recite ne

Lahko boste staršem rekli ne ali pa tudi ne – pri nekaterih stvareh boste to morali storiti.

To pomeni, da boste morali reči ne tudi samim sebi. Če je postavljanje mej na vašem seznamu, pa sebe nikar ne izločite iz svojega kroga.

Raje recite ne drugim stvarem, ljudem in rečem, ki vam kratijo spanec.

8. Pomagajte, kjer lahko, ostalo pa pustite

Pri svojih narcisoidnih starših boste morali sprejeti nekaj težkih odločitev. Morda pa boste morali sklepati tudi kompromise.

Nikar sebe ne pustite na dnu seznama. Izberite tisto, kar je pomembno za vas in vaše življenje. Res gre za vaše starše, a vam kot odraslemu človeku nimajo pravice narekovati, kako lahko živite svoje življenje.

Omogočite si pomoč, ki jo potrebujete. Če ne zmorete reči ne, vzpostavite distanco. Svojo odločitev podkrepite s tem, da si omislite urnik ali rutino, ki vam bo pomagala. Storite, kar lahko, ostalo pa prepustite njim.

9. Dopovejte si, da niste krivi sami

Eden izmed zadnjih korakov na poti do ozdravitve duše in osvoboditve izpod jarma vaših narcisoidnih staršev je tudi zavedanje, da niste sami krivi za to, kar ste.

Vsaj v preteklosti je to držalo. Če v sedanjosti nadaljujete s tovrstnim obnašanjem, pa ste za to krivi sami.

Kot odrasla oseba z lastno glavo se morate namreč sami odločiti, da boste spremenili življenje. Zato se morate osvoboditi preteklosti in se osredotočiti na prihodnost.

Hkrati pa se morate tudi osvoboditi zamere, ki jo gojite do staršev.

Navsezadnje je najpomembnejši korak pri prevzemanju odgovornosti za svoje življenje to, da krivdo nehate valiti na druge.

Seveda je življenje lahko tudi krivično. Nekaterim gre slabše kot drugim. Včasih pa ste žrtev tudi sami.

Tudi če to drži – kam vas bo pripeljalo to, da krivite druge?

Zvračanje krivde na druge vodi samo v zagrenjenost, zamero in občutek nemoči. Občutki in misli so lahko upravičeni, a vam to ne bo pomagalo na poti do uspeha ali sreče.

Če boste prenehali kriviti druge, to seveda ne bo izničilo njihovih krivičnih dejanj. S tem ne boste spregledali tegob v življenju.

A v resnici gre za to, da v vašem življenju ne gre zanje, temveč za vas.

Nihče vam ne more preprečiti, da bi ukrepali in si izboljšali življenje.

10. Odločite se, da se boste premaknili

Zadnji del okrevanja je akcija: premakniti se morate v novo smer, ki je pomembna za vas.

Najprej se vam bo zdelo nenavadno, da se poskušate spoznati, ko pa že veste toliko o sebi. To je povsem normalno. Ni pa prav, da se še vedno obnašate kot narcis, ko pa bi se radi izboljšali.

Požrite svoj ponos in storite vse, kar je potrebno, da boste začeli proces izboljšanja.

A ne pozabite, da ta lahko traja. Morda vam bo spodletelo, celo večkrat, kot bi si želeli priznati. A uspelo vam bo!

In vaši starši? Ali se bodo z vašim novim življenjskim stilom sprijaznili ali pa tudi ne. To pa ni vaš problem.

Vir: Raised by narcissist – hackspirit.com