Kakšne so posledice pozitivnega mišljenja (in kako se ga naučite)

Kakšne so posledice pozitivnega mišljenja (in kako se ga naučite) (foto: profimedia) profimedia
22. 2. 2019

“Misli pozitivno”, je lažje reči kot storiti, a z malce truda boste postali ekspert za dobro voljo.

Vedno gledati in iskati pozitivno plat vsega ni povsem naravno. Včasih smo preveč razočarani in črnogledi, da bi si lahko nadali nasmešek in kar takoj začeli iskati rešitev. Zato se morate pozitivnega mišljenja navaditi, da vam bo pomagalo tudi v najtemnejših trenutkih življenja.

Naučimo se

Potrebna bo sprememba miselnosti in pogleda na svet. Če ste po naravi optimist, boste imeli veliko manj dela, kot če trenutno na vse gledate bolj negativno. A z vztrajnostjo boste tudi tokrat prišli do cilja.

Najprej se lotite ustvarjanja navade. Tako kot ne morete kar prijeti kitare in nanjo začeti igrati, preden se naučite not, se tudi ne morete prebuditi v novo jutro in se odločiti, da boste od sedaj naprej bolj pozitivno naravnani. Potrebne bo kar nekaj vaje, preden boste lahko na plan priklicali pozitivne misli.

Pri tem vam lahko pomaga meditacija, s katero reprogramirate misli. Če niste pristaš meditiranja, pa izkoristite majhne trenutke, kot so sončni vzhod na poti v službo, metulj, ki nakazuje pomlad, čudovit razgled z bližnjega hriba … In se jih veselite. Preizkusite tudi vajo hvaležnosti, ki vam bo pomagala, da v vsakem dnevu opazite kaj dobrega. Kako deluje?

  • Čez dan bodite pozorni na vse lepe stvari, ki se vam dogajajo.

  • Zvečer v roke vzemite pisalo in list papirja ter napišite najmanj 3 stvari, za katere ste hvaležni.

Sprva bo verjetno težko, potem pa se bo seznam daljšal, saj boste vedno bolj hvaležni za vse čudovite trenutke.

Ko opravite z delom na sebi, to nadgradite s širjenjem prijaznosti. Kako to storiti, boste morali ugotoviti sami, mi pa vas opomnimo na nekaj situacij. Pridržite vrata dvigala tistemu, ki prihaja za vami. Zahvalite se vozniku avtomobila, ki je počakal, da ste prečkali cesto. Javite se kot prostovoljec, ko boste naslednjič zagledali oglas. Odstopite sedež na avtobusu tudi mlajšim, ki so videti bolj izčrpani od vas. Gre za majhna dejanja, ki lahko posameznikom tudi spremenijo dan. Nazadnje pa uživajte ob pozitivnih odzivih, ki jih dobite v zameno.

Nič ni narobe, če se občasno razjezite

Razčistimo: ne gre za popoln izbris negativnih čustev, saj to ni mogoče. Popolnoma normalno je, da se boste ob določenih situacijah razjezili, postali žalostni in vas bodo pričele obhajati negativne misli. Vendar ne boste zapadli v začaran krog, saj se boste znali razvedriti in iz dogodka potegniti najboljše. Ljudje, ki mislijo pozitivno, niso vedno dobre volje, ampak so umetniki obračanja slabih dni v dobre in dobrih situacije v odlične. Vse to le s pozitivnim mišljenjem.

Za lepši dan je tu nekaj misli, ki vas morda navdihnejo:

Zaupaj mi, kakšne načrte imaš v svojem edinstvenem in dragocenem življenju? (Mary Oliver)

Dober dan, tisoč možnosti in dolžnosti … (Ditka)

Vse je mogoče, če ste dovolj potrpežljivi. (J. K. Rowling)

Vsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu… (Tone Pavček)