Ljudje, ki hitro izgubijo pozornost, so geniji (Študija)

Ljudje, ki hitro izgubijo pozornost, so geniji (Študija) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 11. 2021

Opazujete kdaj ljudi, ki lahko nemoteno delajo v lokalu, v hrupu in se sprašujete, kako za vraga se lahko skoncentrirajo? Če tudi vi opažate, da hitreje izgubite pozornost, kakor ostali ljudje, je to lahko tudi dobra novica!

Nedavna študija je pokazala, da kreativni ljudje težje filtrirajo moteče dejavnike iz okolja. Poenostavljeno povedano to pomeni, da so tisti, ki so kreativno bolj nadarjeni, tudi bolj občutljivi na zvoke in slike iz okolja. Če npr. delajo v lokalu, jih bo prej zmotil zvok kovancev, pomivalnega stroja ali stranke, ki naroča.

V študiji so se osredotočili na ljudi, ki razmišljajo divergentno. To je način razmišljanja, pri katerem najdemo številne ideje, oddaljene povezave in abstraktne rešitve. 

Približno 100 ljudi v raziskavi je najprej izpolnilo vprašalnik in opravilo test o divergentnem razmišljanju. Nato so znanstveniki preiskovali povezavo med načinom razmišljanja in senzoričnega zaznavanja sveta.

Izkazalo se je, da ravno kreativne ljudi, ki razmišljajo divergentno, hitro zmotijo zunanji dejavniki. Njihov miselni proces hitreje zmotijo zvoki ali slike iz okolice. Zanje je torej najboljše, da delajo v tihem in umirjenem okolju, kjer je minimalno število motečih dejavnikov.


Če torej hitro izgubite pozornost, je to lahko samo znak, da ste nadpovprečno kreativni, da razmišljate izven okvirjev ter da lahko prinašate izjemne rezultate.