Tako lahko optimizem dobro vpliva na vašo rekreacijo in zdravje

Tako lahko optimizem dobro vpliva na vašo rekreacijo in zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2021

Ima optimizem kaj opraviti z vašim športnim nastopom? 

Pozitiven pogled na svet vam lahko veliko dobrega prinese na vseh področjih, če pa se trudite tudi v slabih situacijah v športu videti odlično lekcijo, vam to lahko pride zelo prav. 

Poglejte, kako. 

Lahko prej dosežete cilje

Ko se odločite v vsem videti tudi dobro plat, ne le slabe, pričakujete, da se bodo zgodile pozitivne stvari. To pa vpliva na vaše vedenje. Če razmišljate optimistično, boste z dejanji podprli svoje mišljenje. 

Če na primer verjamete, da boste z vloženim delom lahko pretekli maraton čez nekaj mesecev, vam to lahko uspe. Obstaja večja verjetnost, da boste naredili načrt treningov in se ga tudi držali, to pa vas bo privedlo do cilja. 

Boljši spanec in hitrejše okrevanje

Veste, da med spanjem telo opravi večji del okrevanja in "popravil", ki so potrebna zaradi rekreacije. Zato je še pomembnejše, da je vaš spanec kvaliteten. 

Raziskava iz leta 2018 pravi, da naj bi optimistični ljudje bolje spali. Zakaj? Optimistična oseba naj bi se bolje odzvala na stresne situacije in je bolj usmerjena k reševanju težav ter k uporabi tehnik sproščanja, zato je spanec bolj brezskrben. 

Bolje se boste pobrali po padcih

Mislimo na oboje: dobesedne padce in poškodbe ter na situacije, ko vam ne uspe doseči ciljev. 

Če ste optimisti, na neuspehe gledate kot na nekaj začasnega, kar boste presegli in nadaljevali pot do cilja. Če na primer ne boste dosegli določenega časa, ki ste si ga zadali pri teku, ne boste dolgo žalovali in obtoževali samega sebe, ampak boste na novo zastavili cilj, si dali več časa in prišli tja, kamor želite. Ne boste dovolili, da vas padci odvrnejo od uspehov. 

Vir: Womens Running