Niso vsi narcisi enaki – ali veste s katerim tipom narcisa imate opravka?

Niso vsi narcisi enaki – ali veste s katerim tipom narcisa imate opravka? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2021

Zelo verjetno ste že srečali narcisa. Osebo, ki je globoko v sebi prepričana, da je nekaj posebnega in več od drugih, ki dominira v pogovoru in je rada postavljena v središče pozornosti. Toda znanstveniki se vse bolj zavedajo, da niso vsi narcisi enaki – nekateri so pravzaprav skrajno negotovi.

Narcisizem ali narcisoidnost je priljubljena tema v psihologiji. Britanski seksolog Havelock Ellis je v poznem 19. stoletju narcizem opredelil kot duševno motnjo. Sigmund Freud pa je narcizem obravnaval kot normalen del otrokovega razvoja – vendar je trdil, da bi to lahko postala motnja, če bi se po puberteti nadaljevalo v odraslost.

V sodobni psihologiji je narcisizem običajno konceptualiziran kot osebnostna lastnost, ki obstaja na spektru. Nekateri posamezniki so bolj drugi manj narcistični.

Narcisizem običajno vključuje samo-napihnjenost, občutek superiornosti, potrebo po občudovanju in odobravanju drugih, medtem ko zanimanje za čustva drugih ni prisotno.

Ta tip narcisa je dobro znan. O njem je bilo že veliko napisanega, je tipičen predstavnik narcisov.

A ni edini!

Grandiozen proti ranljivemu

Na Univerzi Essex so raziskali dva že prej opredeljena tipa narcisov oz. narcistične osebnostne motnje: grandioznega in ranljivega. Ali odkriti in prikriti narcis.

 • Grandiozen tip narcisa je aroganten, dominanten in ekstravertiran. Po navadi ima visoko samopodobo, je drzen in odločen ter se počuti srečnega in samozavestnega.
 • Ranljiv tip narcisa na drugi strani je zaprt vase, nevrotičen in negotov. Po navadi ima nizko samopodobo, je ranljiv, nagnjen k tesnobi in depresiji.
Vendar imata oba tipa narcisov tudi nekaj skupnega.

Čeprav je ranljiv tip narcisa navzven skromen in čeprav se zdi manj uspešen, je enako obseden z grandioznimi fantazijami kot odkriti narcis.

Oba sta sebična in prepričana, da sta upravičena do posebnega ravnanja in privilegijev.

Prepoznali ju boste po tem, kako se obnašata v družbenih situacijah:

Grandiozni narcisi so socialno kompetentni. Pogosto so dominantni in očarljivi. Ranljivi narcisi so socialno manj kompetentni. V družbi so pogosto sramežljivi in anksiozni.

In medtem ko so grandiozni narcisi odkriti in odločni pri doseganju svojih ciljev ter si prizadevajo za čim večji uspeh, so ranljivi narcisi boječi in defenzivni ter si prizadevajo zmanjšati neuspehe.

Kaj je pokazala omenjena raziskava

Raziskovalci so se osredotočili na socialne motive in dojemanja obeh tipov narcisov. Zlasti so se osredotočili na njihovo željo po doseganju socialnega statusa in vključenosti. Preverili pa so tudi, ali menijo, da so bili pri doseganju tega uspešni.

Socialni status vključuje spoštovanje in občudovanje drugih.  Ali torej oseba izstopa in kako pomembna je v družbeni hierarhiji. Socialna vključenost se na naša na to, ali je oseba drugim všeč in je sprejeta. Ali se dobro prilagaja drugim kot del družbene skupnosti. Vsaka oseba ima lahko ali pa si želi tako statusa kot vključitve, lahko le eno od obeh ali nobene.

Na primer, v animirani nanizanki Simpsonovi ima lik gospoda Burnsa visok status, vendar ni posebej všečen in sprejet, medtem ko je lik Homerja Simpsona zelo všečen in sprejet, vendar nima visokega statusa.

Raziskovalci so izvedli dve študiji, v katere so vključili 676 odraslih oseb.

Določili so njihovo raven tako grandioznega kot ranljivega narcisizma. Prav tako so ocenili v kolikšni meri si želijo statusa in vključenosti ter ali so po njihovem mnenju dosegli svoje cilje.

Odkrili so, da si tako grandiozni kot ranljivi narcisi močno želijo socialnega statusa. Zanimivo je, da so se imeli grandiozni za uspešne pri doseganju tega statusa, ranljivi pa so menili, da niso dobili statusa, ki si ga zaslužijo.

Grandiozni narcisi so poleg tega menili, da niso dosegli socialne vključenosti, pa tega tudi niso posebej želeli. Medtem ko so ranljivi narcisi prav tako menili, da niso dosegli vključenosti, vendar so si tega tudi močno želeli.

Grandiozni narcisi so zato menili, da so dosegli svoje cilje, ranljivi narcisi pa ne.

Oba tipa narcisov hrepenita po spoštovanju in občudovanju drugih. Toda medtem ko je grandiozni tip morda zvezda odra, ki zmagoslavno prevzema središče pozornosti, je njihov ranljivi kolega raje na stranskem tiru, nejevoljno išče, a ne uspe dobiti aplavza, po katerem tako hrepeni.

Za konec še nekaj najbolj značilnih znakov, ki razkrivajo ranljivega narcisa:
 • So bolj občutljivi na kritiko. Tudi konstruktivno.
 • Želijo si neprestane hvale in pozornosti.
 • Zelo redko se opravičijo.
 • Pogosto igrajo vlogo žrtve.
 • So slabi poslušalci.
 • A zelo dobri manipulatroji. 
 • Ljudi usmerjajo na pasivno-agreiven način.
 • Neradi prevzemajo odgovornosti, a zelo radi zavračajo krivdo.
 • Čutijo se upravičene do posebnih tretmajev in priložnosti.
 • Drugim pomagajo le, ko v tem vidijo koristi zase ali zato, ker bi ji to lahko pokazalo v dobri luči.
 • Njihova čustvena zloraba je subtilna.
 • So neprestano zavistni za stvari, priložnosti in priznanja, ki so jih deležni drugi ljudje.
Vir: Nikhila Mahadevan, Christian Jordan (2021), Desperately Seeking Status: How Desires for, and Perceived Attainment of, Status and Inclusion Relate to Grandiose and Vulnerable Narcissism
Preverite še: