Nasveti, kako se spopasti z nizko samopodobo

Nasveti, kako se spopasti z nizko samopodobo (foto: Unsplash/Lea Dubedout) Unsplash/Lea Dubedout
27. 5. 2019

Imejte se radi od glave do pet: z vsem, kar ste in kar imate. Ste veliko več kot le telo.

Nizka samopodoba ne uničuje samo vas, ampak tudi vaše odnose z drugimi. Naj vam bodo ti nasveti v pomoč pri odkrivanju svoje pozitivne plati in čudovite osebnosti, ki jo imate.

1. Mesec komplimentov

En mesec vsak dan na listek napišite nekaj, kar vam je pri vas všeč. Od vašega talenta za pisanje, do tega, kako zelo vam je všeč barva vaših oči. Katerikoli pozitiven kompliment šteje!

Listke s sporočili mečite v kozarec za vlaganje ali škatlico in na koncu meseca preglejte vse pozitivne misli, ki ste jih napisali o sebi.

2. Začnite živeti za zdaj

Nizka samopodoba je pogosto težava tega, da se preveč osredotočamo na pretekost, ki je ne moremo spremeniti oziroma na prihodnost, ki je še daleč stran. Prenehajte razmišljati slabo o sebi in živite za danes. Kdo ve, kaj bo priensel jutrišnji dan, preteklosti pa tako ali tako ne morete spremeniti.

3. Zapisujte si v dnevnik

Ko zapisujete svoje občutke in čustva, jih izražate na zdrav način. In v trenutku, ko jih boste sprostili s pomočjo hitrega in prostega pisanja, zaprite dnevnik ter ga odprite šele naslednjič, ko bo čas za pisanje.

4. Ozavestite svojo negativnost

Ko se 'ujamete' v negativno razmišljanje, ga ozavestite in si to priznajte. Ko prepoznate svojo negativnost, si dajte priložnost, da se nanjo odzovete s pozitivnostjo.

5. Vprašajte se: "Če ..."

"Če bi se nekdo drug nahajal v moji poziciji, bi se počutil negativno?" Včasih vam lahko že objektiven pogled nase in na svojo situacijo povrne občutek pozitivnosti.

6. Pogovarjajte se s seboj

Namesto, da sami sebe verbalno uničujete, se začnite s seboj pogovarjati kot odrasla oseba. Zakaj se tako počutite? Kako lahko to izboljšate?

7. Prenehajte se obsojati, prav tako pa prenehajte obsojati druge

Navadno so tisti z nizko samopodobo negativni tudi na drugih področjih življenja. Če pogosto kritizirate druge (ali sebe), prenehajte s tem. Bodite bolj pozitivni, nič ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše.

8. Začnite meditirati

Sproščujoče početje vam lahko pomaga, da postanete bolj pozitivni do sebe. Poskusite in izpustite vso svojo tesnobnost. Dihajte vsaj 15 minut na dan, umirite se in razmišljajte pozitivno. Meditacija ni nujno tisto, kar si v tem trenutku predstavljate, da je (sedenje po turško), lahko je karkoli, kar vas umirja in veseli.

9. Naučite se izpustiti

Odklop od tistega, kar vam povzroča tesnobnost, je lahko zelo pogosto tisto, kar je najboljše za vas. Naučite se ne posvečati časa tistemu, kar vas razburja.

10. Bodite aktiven udeleženec v svojem življenju

Ne bodite tisti, ki se vozi na zadnjem sedežu. Ko pustite, da vaša čustva vodijo vaše življenje, resnično nimate kontrole nad njim. Začnite biti aktiven udeleženec v svojem življenju, saj boste s tem pomagali razviti bolj pozitiven odnos do sebe, pa tudi do drugih.

Preberite še Test samozavesti: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo ali pa Živite življenje, kot si želite?

Priporočamo tudi: Koraki, s katerimi boste izboljšali razmerje s samim seboj.