10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nasveti za miren dopust

Nasveti za miren dopust (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 7. 2011

Več kot dve tretjini parov se spre prav na dopustu. Vsaka tretja ločitev je vložena ravno po skupnih počitnicah. Klavrno se lahko konča tudi potovanje z najboljšo prijateljico, z družino ali pa tudi družbo. Konflikti se večinoma pojavijo zaradi prevelikih pričakovanj.

Predstavljamo si sanjske počitnice, ki nam bodo izpolnile vse naše želje, potem pa se srečamo z realnostjo – razočarani smo nad lokacijo, nad storitvami in pogosto tudi sami nad sabo.

Dragocen čas stran od vsakdanjika

Ja, včasih smo si celo v napoto. Tako radi bi se sprostili in zabavali, toda nikakor se ne moremo notranje umiriti. In ko se premetavamo na ležalniku, namesto da bi leno dremali, postanemo le še bolj jezni nase. Čisto jasno, da se potem na male 'motnje' odzovemo precej bolj razdraženo, kot bi to bilo potrebno.

Pravzaprav to niti ni tako nenavadno. Počitniškega vzdušja ne moremo pričarati s preprostim pritiskom na gumb. Pogosto imamo celo kopico opravkov, preden se odpravimo na pot. Tako v službi kot tudi doma. Telo in duša zato potrebujeta nekaj časa, da si opomoreta.

Ne pomaga, če se želite prisiliti, da boste bolj mirni. Bolje bo, da se malo zdivjate v vodi ali pa se odpravite na sprehod po plaži. Tako boste razgradili stresne hormone in živci se bodo pomirili sami od sebe.

Že med pripravami na dopust lahko postorite nekaj, kar bo dragocen čas stran od vsakdana spremenilo v prelepo doživetje. Pomembno je, da se zavedate svojih potreb in želja. Ali želim ves dan ležati na plaži?

Morda bi se raje odpravila na celodnevni izlet? O teh željah se pogovorite s svojim partnerjem oziroma s tistim, s katerim ste na počitnicah. Tako se boste izognili napačnim pričakovanjem, lažje pa boste našli tudi skupni imenovalec.

Dopust, kot si ga želite

Če boste tudi na kraju samem upoštevali nekaj preprostih pravil, dopusta ne boste več povezovali z besedami poletje, sonce, prepir, temveč bo takšen, kot ste si ga zaslužili: prijeten in harmoničen.

… s partnerjem

Nežno šumenje morja, čudovite palme – to bi lahko bila kulisa za brezmejno romantiko. Ali pa tudi za ljubezensko dramo. Partnerja se morata namreč ves dan stalno prilagajati – on ne more v miru brati, ker bi ona rada plavala z njim; ona se mora zaradi njegove odbojke na mivki odpovedati večernemu pohajkovanju po mestu. In tako sta oba nervozna, počutita se nerazumljeno in imata občutek, da z njunim odnosom nekaj ni v redu. Predvsem pa nista navajena na toliko bližine.

Najboljši namigi:

  • Dopustita si dovolj svobodnega prostora in počnita tisto, kar vama je pomembno. Ni treba, da vse počneta skupaj. Namesto da poleg sebe poslušate nejevoljnega partnerja, mu raje povejte nekaj dogodivščin s pustolovskega izleta, ki se ga udeležite sami.
  • Daleč od ustaljenih tirnic pogosto priplavajo na površje konflikti, ki se doma pospravljajo pod preprogo. To sicer ni ravno prijetno, a tudi ne kakšna posebno velika katastrofa! Tudi prepiri so del ljubezni, tako kot vse drugo.
  • Če se stanje nikakor ne popravi, vprašajte partnerja, kaj bi lahko storila oba, da bi se imela lepše.

… z družbo

Moški se potapljajo, ženske so na plaži. Če so zraven še otroci, se ti lepo igrajo med seboj. Zvečer pa se vsi skupaj usedejo za veliko mizo. Toliko o sanjskih počitnicah. V realnosti pa so takšne počitnice pogosto preglasne, primanjkuje prostora za vse, veliko pa je tudi jeze in negativnih čustev.

Najboljši namigi:

  • Dovolj prostora je osnova za harmonijo, zato je dobro, da to upoštevate že pri načrtovanju dopusta. Dogovorite se tudi o jasnih pravilih glede skupnega gospodinjstva in financ.
  • Ni ravno priporočljivo, da se vmešavate v morebitne vzgojne prijeme ali prepire med partnerjema. Pomaga, če si rečete: vsak ima pravico do svojega pogleda, tudi če je ta še tako nenavaden.

… z družino

Našo potrpežljivost lahko preizkušajo tako zdolgočasen najstnik, siten dvoletnik kot tudi naporni stari starši. S pametnimi in domiselnimi postopki bo dopust z družino eno samo veselje.

Najboljši namigi:

  • Predvsem ženske morajo vztrajati, da niso pristojne in odgovorne za vse. Torbo za na plažo lahko pripravita tako desetletnik kot tudi mož. Enako velja za pomivanje kozarcev! Porazdelitev nalog ne pomeni nič slabega, temveč poskrbi za sprostitev – in tako prinaša tudi harmonijo!
  • Vsako starostno obdobje prinaša drugačne predstave o sanjskem dopustu. To je treba razumeti kot impulz, in ne kot napad.

… s prijateljico

Doma je pravi srček in dušica – skupaj se zabavata, se razumeta skoraj brez besed, z njo se lahko pogovorite prav o vsem. Njenih majhnih napak skorajda ni opaziti, zaradi njih se včasih le prijazno namuznemo – iz njih pa lahko po nekaj dnevih skupnega dopusta nastanejo prave zamere. Ja, počitnice s prijateljico so izjemno stanje, v katerem se spoznamo s čisto drugačnih plati. Na srečo se jim je mogoče izogniti.

Najboljši namigi:

  • Največkrat predolgo tlačimo jezo, ker naj se ne bi spodobilo prepirati. Vendar je bolje, da še pravočasno poveste, kaj vas moti. In če je le mogoče – brez očitkov.
  • Kaj bova naredili s skupnim denarjem? Katera gre v kad? Jasni dogovori pomagajo pri ohranitvi miru na počitnicah!
  • Ali prijateljica kar naprej tarna? Nad vročino, nad hrano, nad postrežbo … Razumljivo, da je to lahko precej naporno. Toda gotovo ima tudi pozitivne plati. Ko ste razdraženi in jezni, se spomnite nanje.

vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri