Nepopravljiv in celo ponosen na to?

Nepopravljiv in celo ponosen na to? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2016 Vir: Lisa

Tu je nekaj nasvetov, kako se spopasti s tem.

Izjemno pomembno je, da smo sposobni priznati lastne odlike in napake. Ne smemo se pretvarjati, da se lahko vsega naučimo, naredimo ali spremenimo.

Iz zadržanega človeka ne bo nikoli nastal ekstrovertiran zabavljač. To moramo sprejeti. In partnerja moramo imeti radi takega, kot je, tudi če je včasih lahko to zelo naporno. Enako velja v obratni smeri. Povsem po pravici lahko rečemo: "Tak/-a sem. Prosim, jemlji me tako/takega, kot sem."

Toda previdno!

Taka 'samospoznanja' so lahko tudi nevarna. Pogosto tudi ne držijo, se pa zlahka navadimo nanje in tako ne zahtevamo optimuma ne od sebe ne od partnerja.

Dejstvo je, da moto 'Tak pač sem' naši moški uporabljajo kar nekoliko prepogosto. Da bi pospravljali? Bili točni? Šli kupit darilo za svojo mamo? Vendar pa to še ne pomeni, da moramo ženske to kar sprejeti.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako se spopasti s tem.

Spreglejte trik

Zamudi. Sledi izgovor: "Oprosti. Saj vem, da sem neorganiziran ..." Predvsem če se par še ne pozna dobro, je njegova odkritost lepo sprejeta. Njegovo 'priznanje' naredi vtis in poskrbi za upanje. Saj se priznanje že prvi korak do izboljšanja, kajne? Ni nujno.

Velika zmota

Morda se je moški že naučil, da lahko z odkritostjo zaslepi ženske. Verjetno je tako delovalo že pri mami. Ali pa mu je ta vcepila, da fantje nečesa preprosto pač ne zmorejo – torej se jim ni treba potruditi. V resnici hoče ravno to: da se mu ni treba potruditi. Ne želi poslušati očitkov za svojo nemarnost.

Očitke mu lahko prihranimo, moramo pa mu dati jasno vedeti, da ne bomo več prenašale izgovorov.

Postavljanje zahtev

Enkrat si morate odkrito priznati: moški niso neumni. Brez težav bi lahko kupil darilo za svojo mamo ali pa dal prati perilo in poskrbel, da se ne bi obarvalo. To zmore! In lahko je tudi točen. Ni gena, ki bi določal, da je 'pač tak'.

Jasna navodila

"Hočem, da ti ..." Če kljub temu še naprej zamuja in podobno, bodite dosledni. Ne čakajte dlje od 15 minut. Naj njegova mama ostane brez darila. Če vas ne posluša, pojdite iz sobe ...

Udejanjanje

Dobra zamisel je, da namesto diskutiranja preprosto odidete iz prostora. Včasih smo tudi same krive, da so naši moški takšni. Nase prevzamemo veliko preveč nalog. Naj enkrat on zavije darila ali pa si zlika srajce. Ker slišimo ali pa vidimo, da mu gre težko od rok, takoj priskočimo na pomoč.

Izjema: krizni primer

Obstajajo pa tudi krize, ki nas omejijo v naših ukrepanjih. Če je nekdo depresiven, se lahko še tako potrudi, pa ne bo mogel biti vesel. Tak človek ni tak kar tako, temveč s tem kliče na pomoč.

Kot partnerica ali prijateljica morate v takih primerih sprevideti, da gre za stisko in da vaše zahteve ne bodo naletele na plodna tla. Ukrepati morate ravno obratno: nežno prigovarjajte, da obstaja tudi (strokovna) pomoč.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri