Ni mej za življenje brez okončin

6. 4. 2011 Promocijsko sporočilo

V Slovenijo prihaja eden najbolj iskanih in zaželenih motivacijskih govornikov z duhovnim sporočilom širom po svetu Nick Vujicic. Od 5. do 9. aprila bo s svojim sporočilom upanja in polnega življenja ne glede na življenjske okoliščine spodbujal v petih mestih po Sloveniji: Ptuju, Kopru, Mariboru, Kočevju in Ljubljani.

Njegovo sporočilo je osebne narave, saj izhaja iz njegove lastne izkušnje – rodil se je brez rok in nog. A kljub temu ljubi življenje ter ga živi polno in radostno. Sporočilo upanja želi posredovati mladostnikom Slovenije in ostalim – da je vsako življenje vredno in dragoceno, ne glede na okoliščine.

Nick Vujicic se je rodil v Avstraliji leta 1982 kot prvi otrok svojim staršem. Brez medicinskih razlag in predhodnih predvidevanj se je rodil brez rok in nog. To je bil za njegova starša velik šok, saj takšnega otroka nista pričakovala. Bolečina je bila velika, saj je bil po merilu tega sveta nepopoln in nenormalen. Kako naj bi sploh kdaj živel normalno srečno življenje? Kako ga bodo sprejeli drugi? Kako bo sprejel sam sebe? Scenariji njegovega življenja so bili bolj črni kot svetli.

A njegovo življenje je postalo luč mnogim, ki tavajo v temi, upanje tistim, ki ga nimajo. Načrt, ki ga je imel za Nicka Bog, v katerega veruje in mu zaupa, je bil drugačen od vseh črnih scenarijev. Postal je nekdo, ki ga Bog uporablja, da navdihuje, motivira in daje upanje za premagovanje vsakodnevnih ovir ljudem vseh starosti, narodov in poklicev. Njegova zgodba, kako se je sam spopadal s črnim scenarijem polomije svojega življenja ter kako je našel svobodo in upanje za življenje, kjer ni mej za življenje brez okončin, se dotika mnogih src in spreminja življenja.

Njegovo delovanje je še posebej usmerjeno k mladim. Govoril jim je že v mnogih šolah po svetu in jim prinašal sporočilo o vrednosti njihovega življenja. Prav tako pa je govoril po zaporih, sirotišnicah, cerkvah, bolnišnicah, na stadionih in drugod. Vsako življenje ima svoj namen in svojo lepoto. Tudi Nick se je skozi otroštvo spopadal ne samo z običajnimi izzivi v zvezi s šolo in adolescenco, kot so poniževanje, ustrahovanje in s problemi samopodobe, temveč tudi z depresijo in osamljenostjo ter celo z mislimi na samomor, saj se je počutil kot  breme svojim staršem.

Zaradi njegove drugačnosti ga mnogi njegovi vrstniki niso sprejeli medse in so se mu posmehovali. Nenehno se je spraševal, zakaj je drugačen od drugih otrok okoli njega, zakaj je prav on rojen brez rok in nog? Večkrat je za to obtoževal Boga. Kako lahko pravi, da ga ljubi, pa se je vseeno rodil takšen? A kasneje je spoznal, da lahko Bog njegovo stanje uporabi zato, da pomaga drugim iz njihovih stisk in težav. Da jih spodbuja in jim daje upanje, ki ga ima sam.

Nick pravi, da ljubi življenje – prav to, ki mu je dano, brez rok in brez nog. »Kar storim z življenjem, ki mi je bilo dano, je tisto, kar zares šteje«, je eden njegovih komentarjev na vprašanje, kakšno bi bilo njegovo življenje, če bi se rodil normalen. Glede na Nickovo izpoved je mogoče pripisati zmago nad stiskami v njegovem življenju, prav tako pa moč in strast do življenja, njegovi veri v Boga. Spodbudo pa ima tudi svoji družini, prijateljih in mnogih ljudeh, ki jih je srečeval po svetu.

Da življenje brez okončin nikakor ni dolgočasno, kažejo njegova številna prizadevanja in aktivnosti, ki se jih loti. Na Griffith University v Loganu v Avstraliji je diplomiral iz računovodstva in finančnega načrtovanja. Rad ima surfanje po valovih Havajev, v veselje pa so mu tudi igranje golfa, ribarjenje, plavanje in poslušanje glasbe vseh zvrsti.

Njegovo največje poslanstvo, ki ga je spoznal pri 17. letih pa je, da ljudem prenese svoje pričevanje o upanju in zmagi, ki ju daje Bog, saj to sporočilo presega vse okoliščine, s katerimi se spopada vsak človek. Leta 2008 je ustanovil tudi organizacijo Life without limbs (Življenje brez okončin) in postal ambasador upanja doma in po svetu.