9 koristnih učinkov, ki jih prinese objem (+ zakaj ga nujno potrebujete, ko se znotraj vas krepijo negativne misli)

9 koristnih učinkov, ki jih prinese objem (+ zakaj ga nujno potrebujete, ko se znotraj vas krepijo negativne misli) (foto: Court Prather | Unsplash) Court Prather | Unsplash
17. 3. 2019

Pticam strahu, skrbi, žalosti in nezadovoljstva ne moremo preprečiti, da letajo okoli nas, lahko pa jim preprečimo, da naredijo gnezdo na naši glavi. ANONIMUS

Vsak dan ste oblegani s številnimi mislimi, ki na hitro drvijo skozi vaš um, večina izmed njih je negativnih. Nevede te negativne misli in skrbi lahko zadržujete v sebi, kar vas potiska v stres in slabo počutje. Tisto, česar ne veste in se ne zavedate, je, da vaše misli nimajo moči nad vami, če se nanje ne osredotočate.

Če zaznate, da imate negativne misli v sebi, se odmaknite stran od njih, zavedajte se jih in jim ne sledite. Namesto tega jih nadomestite z veselimi in pozitivnimi mislimi.

Če se negativne misli v nekem trenutku krepijo znotraj vas, ne pustite, da vas preplavijo - ukrepajte takoj!

 • Spremenite telesni položaj,
 • začnite se premikati,
 • spremenite okolje, v katerem ste,
 • pokličite prijatelja,
 • zavrtite si priljubljeno glasbo.
In še ena zelo pomembna stvar:
Vsakodnevno prakticirajte dotikanje in objemanje s svojimi bližnjimi in prijatelji

Včasih je bolje izraziti ljubeče občutke z objemom, dotikom kot pa z besedami. Ni treba, da ste strokovnjak, da veste, kako koristen je dober objem. Pozitiven telesni stik s tistimi, ki jih ljubimo, jih imamo radi, ali s prijatelji in celo domačimi živalskimi ljubljenčki je takojšen pospeševalec dobre energije.

Objem nam prinese naslednje koristne učinke, ki so podprti z znanstvenimi raziskavami:
 1. Izboljša naše odnose
 2. Sprosti naše telo
 3. Zmanjša bolečino
 4. Izboljša empatijo in razumevanje drugih
 5. Blaži depresijo
 6. Izboljša počutje
 7. Zmanjšuje stres 
 8. Umiri in uravnoteži živčni sistem
 9. Izboljša kardiovaskularno zdravje

Obkrožite se z zdravimi in veselimi ljudmi in njihova energija bo na vas vplivala na pozitiven način. Tudi vi bodite pozorni, če vidite koga od bližnjih ali prijatelja, da se slabo počuti, mu podarite objem, ki ni samo fizičen kontakt, temveč prenos energije z osebe na osebo. Zavedajte se svoje moči dotika in objema na druge.

Izkoristite tudi vsako priložnost, da pomagate drugim, ki so trenutno v slabšem položaju in stanju. Nikoli ne veste, kdaj boste sami potrebovali podporo v življenju.

Da sprejemamo skozi dajanje je že stara modrost, ki jo je Francis Assisi že davno polagal na dušo vsem, ki so dali nekaj tudi na kakovost duha. In v vsej tej naglici se naučite zaustaviti, vzemite si čas zase, za bližnje in se skupaj veselite in preživite čim več prijetnih trenutkov.

Povzeto po članku iz revije Jana. Avtor: Igor Gregorc.

Preberite še: