Otroku nikoli ne recite naj sedi pri miru – kaj bi morali narediti namesto tega (svetuje psihologinja)

Otroku nikoli ne recite naj sedi pri miru – kaj bi morali narediti namesto tega (svetuje psihologinja) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 9. 2022

Otroci so ves čas v gibanju, polni energije, težko jih je ustaviti celo med striženjem ali v restavraciji. Zato se lahko tudi nenadoma sredi obroka odločijo, da je čas za poskakovanje, plazenje in obvezno plezanje.

V takšni situaciji si morda ne morete pomagati, zato otroku skozi zobe siknete, naj se končno umiri in sedi pri miru. A verjetno ste tudi že ugotovili, da to ni najboljši pristop. »Sedi pri miru« ali katerakoli druga oblika tega ukaza je povsem neučinkovita. In klinična psihologinja dr. Bethany Cook se strinja – ne deluje. Težava je ponavljanje. 

Splošna besedna zveza, kot je »sedi pri miru«, bo morda na začetku delovala, toda ko jo začnete ponavljati, izgubi svojo efektivnost in otrok je ne bo več slišal. Namreč zato, ker besede otrokom niso pomenljive tako kot odraslim in ker jih razumejo kot kontrolo, pravi strokovnjakinja. 

»Otrok preprosto nima kognitivne sposobnosti, da bi videl širšo sliko in razumel, zakaj se mora njegovo vedenje spremeniti.« Zato se ne bo odzval. 

PREVERITE TUDI: Pomembno dejstvo, ki bi lahko vplivalo na otrokov uspeh v šoli

Z drugimi besedami, če želite, da vas otrok jemlje resno in tudi razume, morate razložiti, zakaj se mora vedenje spremeniti in mu tako pomagati razumeti.

Pri tem pa ni treba vsakokrat pripraviti večminutnega govora, še svetuje psihologinja, lahko ste zelo jedrnati. Primer: »Pomembno je, da smo pri zdravniku pri miru, da med pregledom ne bo kaj spregledal.«

Omeni pa tudi, da je kombinacija ukaza in razlage pogosto lahko učinkovitejša, če se ta uporabi preden se začne težavno vedenje – kot kratek spodbudni govor. 

Uporabite torej takšne komunikacijske veščine in sodelovanje bo (upajmo) sledilo. 

Prirejeno po: www.purewow.com

PREVERITE ŠE: 63 vprašanj za otroka, s katerimi ga boste spodbudili k pogovoru (namesto tipičnih 'kako si' ali 'kako je bilo ...')