Preizkus: Se bojite samote?

Preizkus: Se bojite samote? (foto: profimedia) profimedia
10. 4. 2019

Preživljanje časa v svoji družbi ima kar nekaj pozitivnih posledic, in če to počnete redno, imate na seznamu opravil zagotovo katero od naslednjih stvari. Vsi, ki se naštetega sami nikoli ne bi lotili, pa samoto doživljate kot nekaj slabega in jo verjetno enačite z osamljenostjo.

Preverite, ali bi morali več časa posvetiti sebi in delati na tem, da se boste v svoji koži končno počutili tako dobro, da vam nekaj trenutkov samote ne bo v breme, ampak boste radi občasno sami. Če vas ni strah samote, zagotovo počnete naslednje.

  • Kuhajte in pecite. Se sploh splača kuhati za enega človeka? Seveda se. Vaše telo si zasluži jesti zdravo, kuhano hrano, vi pa se ob tem lahko zelo zabavate. Prižgite glasbo in se začnite vrteti okrog štedilnika. Če imate dovolj časa, lahko skuhate večje količine hrane in jih postavite v zamrzovalnik, kar vam bo olajšalo kuhanje čez teden.

  • Odklopite se od družbenih omrežjih. Niste zares sami, če v rokah držite telefon in se pogovarjate s prijatelji, všečkate slike ter pregledujete, kaj je novega. Sami ste šele takrat, ko vse to odložite in ne dovolite, da bi kaj motilo preživljanje časa v lastni družbi.

  • Pojdite na sprehod. Včasih je prijetno na sprehod oditi s prijateljem, nič pa ne bo narobe, če si ga privoščite tudi sami. Takrat imate čas, da razmislite o težavah in vsem, kar vas pesti. Svež zrak bo sprostil in osvežil misli ter telo, z gibanjem pa boste poskrbeli tudi za svoje zdravje. Morda opazite malenkosti, ki jih v družbi drugih zlahka spregledate.

  • Oglejte si predstavo, pojdite v muzej, kupite si karto za koncert. Vse to lahko počnete sami in se popolnoma osredotočite na nastop, ne da bi vas kdo pri tem motil. Nikomur se ne boste potrebovali prilagajati, izognete se tudi usklajevanju in časovnim pritiskom.

  • Končajte domače projekte, ki ste jih začeli že dolgo tega. Hoteli ste porisati steno, a je ostalo le pri skici. Vzemite čopič in to končno uresničite. Ali pa se spomnite počitnic in v album s slikami dopišite nekaj stavkov, preden vam uidejo iz spomina. Saj veste, kam merimo.

  • Razvajajte se. Naročite se na masažo, privoščite si savne ali kulinarično razvajanje, morda bi radi osvežili pričesko. Za vse to ne potrebujete partnerja, saj se boste najbolje sprostili, če boste sami. Zaprite oči in se prepustite svojim mislim.

  • Telovadite. Med treningom morate tako ali tako biti osredotočeni le nase in na svoje telo, zato se ga tokrat lotite v ednini. S prijatelji pa se udeležite skupinskih športov, kjer boste lahko več sodelovali in uživali.

  • Pojdite na izlet. Kupite karto za vlak ali vzemite avto in se odpeljite do jezera, ki ga že dolgo niste obiskali. Ali raziščite kraj, kjer sploh še niste bili. Kratki in daljši izleti, ki jih doživite v samoti, vam dajejo edinstveno priložnost, da se naučite prave samostojnosti in odgovornosti, saj se morate zanesti le nase. Presenečeni boste, kako dobro se znajdete tudi v nepredvidljivih situacijah.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri