Prepoznajte čustveno nasilen odnos

Prepoznajte čustveno nasilen odnos (foto: Profimedia) Profimedia
26. 1. 2016

V vsaki zvezi kdaj pa kdaj 'zaškriplje'. So dnevi polni smeha, radosti, razumevanja, in so dnevi, ko se že zaradi malenkosti razvname prepir. Če je takšnih dni preveč, je to lahko znak čustvene zlorabe. Na žalost ostane takšen odnos pogosto zaprt za vrati stanovanja, saj je žrtev tako ustrahovana, da raje molči.

Kako lahko prepoznate čustveno nasilen odnos?

1. Želi vas le zase

Partner vas želi le zase in naredil bo vse, da bo svoj cilj dosegel. Ne razume, da je vaše življenje tudi izven vajine zveze - eno vključuje vašo družino, drugo vaše prijatelje. Pametno in povsem normalno je, da se družite tudi z drugimi ljudmi. Če vam partner takšne stike preprečuje, je to lahko znak čustveno nasilnega odnosa.

2. Verbalno nasilje

Če vas partner neprestano zmerja in vas zasipa z žaljivimi imeni, vas želi prizadeti in s tem obdržati pod kontrolo. Pa čeprav sam pravi, da je bilo vse izrečeno v šali. Čustveno nasilen partner se pogosto skriva za takšnim ravnanjem in na vas pri tem obtožuje, da niste dovolj sproščeni ali da ste preobčutljivi.

Niste prebčutljivi in globoko v sebi čutite, da si takšnega ravnanja ne zaslužite. Vendar vas bo partner prepričal, da je njegovo vedenje popolnoma normalno in da ste vi tisti, ki imate problem.

3.  Vedno so krivi drugi

Ob vsakem izbruhu jeze in verbalnem napadu, ki mu pogosto sledi, ste vsega krivi vi. Če vaš partner nikoli ne prevzame odgovornosti in ne prizna svojih napak, je to znak nezdravega odnosa.

4. Zloraba prepovedanih drog in alkohola

Čustveno nasilni partnerji imajo pogosto težave z zlorabo drog in prekomernim pitjem alkohola. Ker zasvojenost povzroči nepredvidljivo in neprimerno vedenje, je pogosto prisotna tudi čustvena zloraba.

5. V druge vcepi strah

Če vas partner navdaja s strahom, potem je nekaj zelo narobe. Takšni ljudje skušajo pogosto ustrahovati z nasiljem, prevlado in močjo.

6. Vas kaznuje, če preživljate čas v družbi drugih

Če odidete nekam ali storite nekaj, ne da bi se prej o tem pogovorili s partnerjem, vas bo za takšno, po njegovem mnenju nepremišljeno dejanje, kaznoval. 

Ko se bodo vrata stanovanja zaprla, bo na vas kričal, vas žalil, vam grozil ali celo huje, samo zato, ker ste si dovolili oditi sami in družiti z drugimi namesto z njim ali njo.

7. Pričakuje, da mu boste stregli kot kralju

Takšne ljudi pogosto spremlja občutek, da morate z njim ravnati kot s kraljem, vi pa ste njegov služabnik. Pričakuje, da boste naredili vse in vam pri tem ne bo pomagal.

8. Ljubosumnost

Zelo izrazita značilnost čustveno nasilnih partnerjev je ljubosumje. Izpadi ljubosumja so lahko zelo pogosti. Ljubosumen je na vas, na ljudi, ki vas obkrožajo, in celo na vaše želje in sanje. Njihovo ljubosumje in bes nad nematerialnimi stvarmi, kot so vaše želje, izhaja iz občutka pomanjkanja nadzora nad vašim življenjem.

9. Manipulacija

Čustveno nasilen partner je tudi velik manipulator, ki se bo kujal, vam grozil, da vas bo zapustil in vas čustveno kaznoval, ker mu ne stojite ob strani in ne podpirate njegovih idej. V vas bo poskušal obuditi občutek krivde vsakokrat, ko boste uporabili svojo lastno voljo in zahtevali svoj prav.

Občasno se bo celo opravičeval in bil ljubeč, a njegovo kesanje ne bo dolgo trajalo. Takoj, ko mu boste stopili ob stran, bo situacijo izkoristil za ponovno čustveno zlorabljanje.

10. Od čustvenega k fizičnemu

V čustveno nasilnem odnosu nemalokrat pride tudi do fizične zlorabe. Najprej vas bo zagrabil za lase, vas pahnil ali zgrabil tako močno, da se bo na vaši roki pojavila modrica. To so lahko svarilni znaki, da se bo vse le še stopnjevalo.

Velika verjetnost je, da bo partner, ki je nagnjen k izbruhom besa in je že reagiral z nasiljem (udaril v steno, se znašel v prepiru z drugimi) svojo fizično premoč obrnil tudi proti vam.

Preberite tudi: Čustveno zlorabljeni ljudje ljubijo drugače?