Strokovnjaki so odkrili novo zdravilo proti poporodni depresiji

Strokovnjaki so odkrili novo zdravilo proti poporodni depresiji (foto: Profimedia) Profimedia
4. 3. 2023

Vse kaže, da bomo na tržišče dobili novo zdravilo, ki naj bi izjemno učinkovalo v boju proti poporodni depresiji...

Poporodna depresija je precej pogost pojav, o katerem govori vse več žensk.

Med samo nosečnostjo, porodom in poporodnim obdobjem, v ženskem telesu prihaja do velikih hormonskih sprememb, kar lahko privede do številnih težav.

"Težave z duševnim zdravjem so eden najpogostejših zapletov v nosečnosti in po porodu," je za portal Health povedal dr. Christopher Zahn.

A strokovnjaki so odkrili zdravilo, ki bi težave lahko odpravilo veliko hitreje in učinkovito, kakor do sedaj.

Strokovnjaki so odkrili potencialno rešitev

Portal Health poroča o posebnem zdravilu zuranolonu, ki ponuja popolnoma nov pristop k zdravljenju poporodne depresije.

Trenutni antidepresivi ciljajo na seroroninske receptorje v možganih, zuranolon pa je zasnovan tako, da se veže na GABA receptorje. Zdravilo obnovi povezave med omenjenimi receptorji, kar obnovi običajno delovanje možganov.

Koncept ni nov, vendar so podobna zdravila bila do sedaj samo v obliki injekcij, zaradi česar so bila tudi težje dostopna.

Trenutne študije po poročanju portala Health pričajo v velik prid zuranolonu. Zdravljenje naj bi bilo hitro in učinkovito, zaradi česar se lahko novopečena mamica po porodu hitro počuti bolje in se tako lažje posveti novi življenjski vlogi.

Trenutno je zdravilo še v fazi testiranja, strokovnjaki pa predvidevajo, da bo na voljo za uporabo konec letošnjega leta.

Vir: health.com

Odkrijte še prehranske mite, ki jim zagotovo še vedno verjamete, čeprav v resnici ne držijo.

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki je izpostavil številne mite o prehrani, katerim mnogi ljudje verjamejo, čeprav v resnici ne držijo.