TAKO v zrelih letih ohranjate zdravje možganov

TAKO v zrelih letih ohranjate zdravje možganov (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2022

S tem, ko skrbite za svoje možgane tudi v zrelih letih, lahko pomagate preprečiti težave, kot so demenca, slabši spomin, težave s koncentracijo in številne druge.

Aktivni možgani so ključnega pomena pri preprečevanju težav, kot so demenca, težave s koncentracijo, slabši spomin in druge. Poleg tega, da ostajate mentalno aktivni, je pomembno tudi, da za zdravje možganov poskrbite z ustreznim življenjskim slogom.

Odpravite se na sprehod

Ne samo, da fizična aktivnost pripomore k fizičnem zdravju - odličen vpliv ima tudi na zdravje možganov. Redno se torej odpravljajte na sprehode ali pa si privoščite drugo aktivnost, ki vas veseli.

Privoščite si hrano za možgane

Pomembno je, da poskrbite za uravnoteženo prehrano. Predvsem je pomembno, da zaužijete dovolj sadja, zelenjave in oreščkov. Pri zdravju možganov imajo veliko vlogo tudi omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, oreščkih ter semenih.

Ne pozabite na kvaliteten spanec

Kvaliteten spanec tudi pripomore k zdravju možganov. Pomaga tudi, če imate urejen bioritem in se odpravljate spati ter se zbujate ob enaki uri.

Mentalna aktivnost

Seveda je pomembno tudi, da svoje možgane ohranjate aktivne. Berite knjige, rešujte križanke, lotite se novega hobija ali povabite bližnje na družabni večer, kjer se boste igrali namizne igre.

Povzeto po selecthealth.org