Takšne lastnosti odlikujejo introverte - ste med njimi?

Takšne lastnosti odlikujejo introverte - ste med njimi? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2023

Ste po naravi bolj introvert kot ekstrovert? Potem imamo za vas dobro novico: imate kar nekaj lastnosti, ki vam jih drugi zavidajo. 

Introverti pogosto ne zaznajo svojih kvalitet, pa jih imajo kar nekaj. Veljajo na primer za "premalo družabne" ali za preveč tihe osebe, ljudje jim dajejo nasvete, kako naj se več časa družijo ... Resnica je v tem, da imajo introverti in ekstroverti različne načine, na katere se "polnijo" in založijo z energijo. Introverti ta čas raje preživijo sami. 

Takšne dobre lastnosti odlikujejo introverte: 

Premislite preden spregovorite

To lastnost bi potreboval marsikdo, ki v navalu jeze reče prvo stvar, ki mu pade na pamet. In vsi, ki izustijo kaj neprimernega in jim je kasneje žal. Če spadate med introverte, verjetno zelo izberete besede, ki jih namenite sogovorniku. Raje imate kvalitetne pogovore od lahkotnih, zato vam zabave niso preveč blizu. 

Ko se za nekaj odločite, to tudi izpolnite

Prijatelji vas cenijo, ker vedno naredite, kar rečete. Zavedajo se, da vam lahko zaupajo in se na vas zanesejo. To vam pride prav tudi pri karieri in uresničevanju novoletnih zaobljub - slednje ste obkljukali še pred decembrom in si že lani zadali nove. Radi organizirate stvari in jih izpolnite po zastavljeni poti. 

Ste odličen poslušalec

Tega se zavedajo vaši bližnji in se večkrat obrnejo na vas, ko imajo slab dan ali težavo. Potrebujejo nekoga, ki bi jim prisluhnil in vi ste njihova prva misel. Ker aktivno poslušate, opazite veliko več kot nekdo, ki le površinsko prisluhne: opazite geste in izraze na obrazih, kako se spremeni glas, ko oseba govori o nečem, zapomnite si majhne podrobnosti ...

Odlični ste, ko delate sami

Raje delate sami kot v skupini, vendar znate sodelovati, ko je to potrebno. Najbolj učinkoviti pa ste, ko lahko kaj opravite sami. Takrat nimate motečih dejavnikov in površnih pogovorov o prejšnjem vikendu. Lahko se osredotočite na delo in se popolnoma predate. Naloge opravite odlično in hitro. 

Dajete komplimente, ko je to primerno

Ponovno govorimo o delu - tokrat o skupinskem. Medtem ko se sami ne zagovarjate, če nekdo pobere zasluge za vaše delo, radi podelite komplimente za skupinsko delo, zato ste odličen vodja. Ljudje se ob vas počutijo cenjeno, saj vedo, da so dobro opravili svoje delo. Zato imajo motivacijo, v skupini pa vlada pozitivno vzdušje. 

Imate zelo trdne odnose z bližnjimi

Z ljudmi se radi povežete globlje, četudi na zabavi. Posebej z bližnjimi pa ste zgradili trdne odnose, v katerih je jasno, da se vsi lahko zanesejo na vas in obratno. V vašem krogu je sicer malo ljudi in vanj težko spustite koga novega, tisti, ki imajo srečo biti vaši prijatelji ali partnerji, pa uživajo veliko pozornosti in so radi v vaši bližini.