Teh 5 stavkov nikoli ne govorite depresivnim ljudem

Teh 5 stavkov nikoli ne govorite depresivnim ljudem (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2022

Depresija velja za duševno motnjo, ki se kaže v človekovem vedenju psihičnem stanju in razpoloženju ter vpliva tako rekoč na vsa področja posameznikovega življenja.

Verjetno poznate vsaj eno osebo, ki se bori z depresijo. Čeprav želite to osebo podpirati, so lahko nekatere vaše pripombe dejansko zelo boleče. Katerih komentarjev se je pri depresivni osebi bolje izogniti?

Vem kako se počutiš

Tudi če ste sami doživeli klinično depresijo, je izkušnja depresije različna pri vsakem posamezniku. Namesto tega, da veste kako se depresiven človek počuti, recite nekaj takega, kot: »Ne morem si predstavljati, kako se trenutno počutiš, ampak tukaj sem zate.« To pokaže vašo pripravljenost za poslušanje izkušnje.  

Vsak ima kdaj slab dan

Depresija ni samo en slab dan. Gre za nekaj slabih tednov, mesecev in tudi let. Stanje depresije močno poseže v človekovo življenje, saj vpliva na posameznikovo delo, izobraževanje in osebne odnose. Raje kot to, da osebi z depresijo rečete, da ima vsak kdaj slab dan, se osredotočite na poslušanje z besedami: »Pomagaj mi razumeti, kako se počutiš.«  

Depresijo boš premagal-a s hobijem

Depresija človeka posrka vase in izjave kot so, da si naj najde hobi, niso rešitev. Lahko pa spodbudite osebo, ki se sooča z depresijo, da sodeluje v različnih dejavnostih z vami. Poskusite s čim takšnim kot: »Če se počutiš slabo, zakaj tega ne storiva skupaj?«. Tako boste pokazali, da vam ta oseba ni v breme, kar je sicer skrb številnih depresivnih ljudi.

Vse je le v tvoji glavi

Vse je le v tvoji glavi Izjava, da je vse le v glavi depresivne osebe, je lahko skrajno brezčutna. O depresiji je že marsikaj raziskanega in preden, da podcenjujete občutke depresivnih ljudi, se malce podučite.  Namesto, da obsojate občutke depresivnega človeka, recite kaj takega: »Vesel-a sem, da sva govorila o tvojem stanju.« Lahko tudi samo poslušate in ste prisotni.   

Začni jemati antidepresive in bo boljše

Zdravila niso nujno rešitev. Prav tako ne pomagajo vsem. Četudi je na primer vaš sorodnik jemal antidepresive in se po njih počutil boljše, to še ne pomeni, da bo tako z vsakim posameznikom, ki se bori z depresijo. Bolje je najprej vprašati kaj je človek, ki se sooča z depresijo do sedaj poskusil narediti, da bi si pomagal. Lahko predlagate tudi terapijo ali kakšno drugo vrsto pomoči, toda naj bo končna odločitev, vendarle odločitev posameznika, ki se sooča z depresijo. 

Preberite še: Kaj se zgodi v vašem telesu, če vsak dan pijete zeleni ali črni čaj?  Ali pa: Prehrana po 50.: Zdaj se morate osredotočiti na te sestavine