Težava novoletnih zaobljub

Težava novoletnih zaobljub (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 12. 2011

Je tisti čas v letu, v katerem izraz »narediti nekaj zase« razvije novo dimenzijo, izguba odvečne teže in predvsem približevanje idealu boljšega počutja pa vidno poskočita na prioritetnih lestvicah.

S tem ni prav nič narobe in je s tega vidika celo škoda, da nova leta ne prihajajo bolj pogosto. V kolikor pa ne želite, da nova tekaška naprava, ki jo nameravate kupiti januarja, prevzame funkcije obešalnika že konec februarja, predlagam, da skupaj odgovorimo na nekatera osnovna vprašanja psiholoških in duhovnih razsežnosti – področje, kateremu pravim tudi pozabljen dejavnik uspešnosti, kadar govorim o izpolnitvi zastavljenih ciljev in dolgoročnem ohranjanju rezultatov ter zdravja nasploh.

Judith Horvath, direktorica psihoterapevtskega programa v centru Texas Tech’s Health Sciences, bi se najverjetneje strinjala z menoj, da hujšanje in ohranjanje telesne teže poleg fizičnih sprememb, spremlja tudi velik čustveni boj.

»Hrana je lahko uporabljena kot čustveno mazivo in služi pomirjanju anksioznosti«, pravi Judith.

K temu dodajam, da je to pomemben razlog, zakaj je praznično obdobje večini nemogoč čas za stopanje na pot hujšanja. Še posebej, če je ta neprimerno začrtana kar v veliko primerih je, priznajmo si. Prazniki in z njimi povezana druženja ter pojedine vzbudijo neizpolnjena hrepenenja, ki osebo še dodatno opominjajo na vse, čemur bi se bilo potrebno odreči.

Če pa nekdo že sprejme pogumno odločitev in v želji po boljšem zdravju in počutju v novem letu le previdno stopi na nepredvidljivo pot sprememb, sta mu pogosto predstavljeni le dve komponenti uspeha: vadba in prehrana!

Manjka integralni, pogosto zapostavljeni del sestavljanke, ki je v veliki meri odgovoren za ohranjanje integritete uspeha na določenem področju skozi čas in se uspešno upira vsem mahinacijam, s katerimi se soočamo na poti življenja.

Dejavniki uspešnosti

LifeClass


Ste ga prepoznali iz tortnega diagrama? Tako je! Spoznajte emocionalni dejavnik, s spremljevalcema – duhovnostjo ter fizično in psihično regeneracijo.

Dr. Horvath povzame pomembnost čustev z naslednjimi besedami: »Nekateri ljudje si enostavno ne dopustijo izgledati in se počutiti odlično, saj čutijo, da niso vredni postati sebi in drugim privlačnejša oseba«.

To misel nadgrajujem z opazko, ki izhaja iz modernega, včasih nevzdržno prehitevajočega tempa življenja, kjer prevladujoča osredotočenost na fizis (fizično telo) zamegljuje vlogo duševnosti (čustveno telo) in duhovnosti.

Sedaj pa razorožimo še mit o domnevno izstopajoči pomembnosti enega dejavnika v primerjavi s preostalimi. Če že sami ne delite naslednjih prepričanj verjamem, da sigurno poznate nekoga, ki stoji za stališčem v (ne)smislu: »samo vadba je ključ do uspeha!«, »ni tako važno, kaj ješ, saj tako ali tako s treningom pokuriš« in zmagovalec »prehrana predstavlja 80% rezultata in vadba preostalih 20!«.

Za optimalno uspešnost je pomembno upoštevanje vseh treh dejavnikov. Po razlago, kaj se zgodi, če temu ni tako, se za hip vrnimo nazaj v šolske klopi.

Iz diagrama je lepo razvidno, da vsak dejavnik predstavlja enak delež (33%). Sedaj pa si predstavljajte, da se odpravite na izpit z znanjem s samo enega področja (recimo vadbe). Kaj lahko pričakujete? Po mojih podatkih (in neljubih izkušnjah, sem ter tja) je 33 odstotna uspešnost na izpitu še vedno ovrednotena kot nezadostno. Se pravi, da si z upoštevanjem samo enega dejavnika in zanemarjanjem ostalih dveh lahko nakopljemo le popravni izpit.

Po naučeni lekciji se odpravite na izpit ponovno in tokrat pridete oboroženi z znanjem s kar dveh področij (recimo vadbe in prehrane). Kaj lahko pričakujete tokrat? S 66 odstotki si boste najverjetneje prislužili oceno dobro – in nič več! Najvišje ocene in s tem najvidnejši in dolgotrajni rezultati, zahtevajo potemtakem celostno znanje ter upoštevanje vseh dejavnikov uspešnosti. Vprašanje je torej, kako visoko oceno si želite?

V zaključku vas pozivam, da v kolikor si nameravate privoščiti »fitnes« preobrazbo v letu 2014, ostanete pozorni na vse čustvene razloge in emocionalne prepreke, ki so stale na poti do vaših ciljev v preteklosti. S prepoznavanjem teh se boste izognili ponavljanju neuspešnih vzorcev in naredili pomemben korak k uresničitvi zastavljenih ciljev.

Srečno in veliko uspehov vam želi ekipa Feelgood!

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), foto: Shutterstock