TO so zgodnji znaki depresije, na katere morate biti pozorni!

TO so zgodnji znaki depresije, na katere morate biti pozorni! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 2. 2022

Depresija je ena izmed najbolj razširjenih duševnih bolezni pri nas. Preverite, kako prepoznati zgodnje znake in si pravočasno poiskati pomoč.

Upad upanja

Eden izmed prvih in najbolj nazornih znakov je, da izgubite upanje. Naenkrat se vam vaši cilji, želji in sanje zdijo tako zelo nedosegljivi, da ne verjamete več vanje. V vaši glavi prevladuje pesimizem in prepričani ste, da je svet slab in nepošten.

Upad zanimanja

Poleg upanja izgubite tudi zanimanje za vaše hobije in dejavnosti. Vse manj prostega časa namenite konjičkom, učenju in osebni rasti, saj vas to enostavno ne zanima.

Nespečnost

Težko zaspite, se ponoči zbujate ali se zbudite popolnoma utrujeni? Tudi to je lahko zgodnji znak depresije, sploh, če so se težave z nespečnostjo pojavile iznenada.

Spremembe v apetitu in telesni teži

Ob depresiji lahko pride do izjemnega upada ali izjemnega porasta apetita. S tem so povezane tudi spremembe v telesni teži.

Nezmožnost kontroliranja čustev

Občutek imate, da ne zmorete kontrolirati vaših čustev. Vaša čustva vas prevzamejo in zelo težko se umirite. Lahko se zgodi tudi, da v afektu sprejemate prenagljene odločitve, ki jih kasneje obžalujete.

V kolikor opazite katerega od znakov, se poglobite v vzroke. Zakaj se tako počutite? Je vaše občutke sprožil kak dogodek? Odkrivanje sebe pa je vedno lažje, če si poiščete ustrezno strokovno pomoč.

Povzeto po healthline.com