To so znaki, da se nimate dovolj radi (ali se celo sovražite)

To so znaki, da se nimate dovolj radi (ali se celo sovražite) (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2018

Ste do sebe preveč samokritični in imate nizko samopodobo? Morda se tega sploh ne zavedate, ker je postalo samoumevno. Preverite naslednje znake in ugotovite, ali bi morali do sebe postati bolj prijazni.

1. Svoje cilje postavljate (pre)nizko

Čeprav veste, da lahko pretečete 5 kilometrov, je vaš cilj prebiti se čez 1 ali 2 kilometra. Sposobni ste voditi službeni projekt, vendar boste raje stali ob strani in opravljali manjše zadolžitve. Cilje zastavljate zelo nizko, veliko pod nivojem svojih sposobnosti, ker se bojite neuspeha. Prepričani ste, da boste v večjih izzivih razočarali sebe in bližnje, zato si ne dovolite niti poskusiti.

Začnite graditi na zaupanju vase, saj boste v nasprotnem primeru zamudili veliko izjemnih priložnosti. Sprva bo dovolj, da si zastavite realne in višje cilje, za katere boste vedeli samo vi (na primer v športu ali hobijih) in jih skušate preseči.

2. Nenehno se opravičujete

Vedno naredite kaj narobe, pa naj gre za čisto preprosto stvar ali večje napake. Čutite, kot da nič ne morete narediti pravilno, zato obupujete nad sabo. Zakaj se vsi ostali znajdejo tako dobro?

Saj se ne. Resnica je, da vsi delamo napake, tudi tisti, ki glede na družabna omrežja živijo popolno življenje. Razlika je le v tem, da ne objokujejo svojih zmot, ampak se iz njih skušajo učiti in se hitro postavijo nazaj na noge. Nabirajo si novih izkušenj, zaradi katerih bodo v prihodnosti ravnali bolje.

3. Zavidate vsem ostalim

Kamorkoli se ozrete, pred seboj vidite ljudi, ki so dosegli nekaj več od vas - imajo popolno službo, ustvarili so si družino, njihovi hobiji so boljši od vaših … Zavidate jim uspeh in ste hkrati prepričani, da sami ne boste nikoli tako dobri.

Namesto, da bi si ljudi, ki trenutno dosegajo boljše rezultate od vas, vzeli za zgled in spodbudo, z njimi še okrepite pretirano samokritičnost in slabo voljo, ki pride skupaj z zavidanjem. Namesto tega skušajte ugotoviti, kaj bi morali delati drugače, da bi dosegli enak uspeh kot ostali. Morda morate kaj spremeniti ali le vložiti več dela? Včasih vam manjka le kakšna malenkost, da bi lahko napredovali.

4. Ne morete sprejeti komplimentov

Prijatelj vas pohvali, ker ste se pri skupni aktivnosti odrezali najbolje od vseh. V službi slišite pohvalo šefa, na maminem rojstnem dnevu pa vsi delijo komplimente o vaših sladicah. Kako se odzovete v takšnih situacijah? Če odgovorite s kritiko lastnega dela in zatrjujete, da ni tako dobro, kot bi lahko bilo, ste do sebe preveč neprijazni.

Za vas imamo nalogo: ob naslednjem prejetem komplimentu se zadržite in recite zgolj “hvala”. Čisto nič drugega. Bi šlo? Z malo vaje boste dodali še nasmeh in kakšno prijazno besedo. Spremljajte, kako se odzivi vaših sogovornikov izboljšujejo, prav tako bodo bolj pozitivni postali vaši pogovori.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri