Zakaj tako radi odlašamo (+ trik, kako prenehati ta trenutek)

Zakaj tako radi odlašamo (+ trik, kako prenehati ta trenutek) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2022

Od manjšega popravila, klica, projekta v službi do telovadbe. Veste, da morate urediti oziroma se stvari lotiti, vendar … Vedno znova odlašate.

Naj vas potolažimo – to počnemo vsi.

A zakaj?

Zakaj odlašamo tudi, ko gre za nekaj tako preprostega, kot je opraviti klic?

Študija, objavljena v Journal of Consumer Psychology, kaže, da gre za povezavo med našimi pričakovanji oz. anticipacijo, navdušenjem in strahom.

Eksperiment žele bomboni

V eksperimentu je sodelovalo 171 oseb, ki so dobile žele bombone različnih okusov, od zelo okusnih do gnusnih – nekateri so imeli okus pomaranče ali lubenice, drugi, kot da bi jedli zemljo ali gnilo jajce.

Pri sodelujočih so zaznali precej neučakanosti in navdušenja nad tem, da bodo jedli bombončke dobrega okusa, ko se je bližal čas za gnusne bombone, pa jih je bila groza. Pa ne le to, sovražili so že čakanje na trenutek, ko bodo morali pojesti te gnusne bombone. "Kar ni presenetljivo," meni dr. David J. Hardisty, soavtro študije.

Logično, boste rekli. A berite dalje in preverite, kaj imajo bombončki opraviti z odlašanjem.
Profimedia
Ljudje si želimo dobrih in pozitivnih stvari takoj, z vsem ostalim odlašamo, naše vedenje pa vodi anticipacija pozitivnih in negativnih nalog.
Primer:

Če vprašate ljudi, kdaj želijo prejeti 50 dolarjev, zdaj ali čez mesec dni, bodo vsi izbrali, da želijo denar prejeti zdaj. Če pa jih vprašate, kdaj želijo plačati račun za 50 dolarjev, bo polovica ljudi plačilo preložilo.

To se zgodi deloma tudi zato, ker je anticipacija pozitivnega proti negativnemu dogodku asimetrična. Ko si predstavljamo pozitivne stvari v prihodnosti, nam je hkrati prijetno in nestrpni smo. Ko pa si predstavljamo negativne stvari v prihodnosti, sovražimo že misel na te.  

Kako prekinit začaran krog odlašanja?

Še posebej, če ste si pravkar zadali cilj, da boste zdaj pa čisto zares redno telovadili ... A ste že začeli z izgovori in odlašanjem.

Profimedia
Trik: Spremenite način, kako o tem razmišljate, pravi dr. Hardisty!
Če boste na telovadbo gledali kot na nekaj pozitivnega, NE kot nekaj, kar MORATE početi, ker …, se jo boste lažje lotili in uživali v njej.

Če boste na telovadbo vedno gledali kot na nekaj negativnega, jo boste zelo verjetno preložili … In s tem nadaljevali dokler se ne boste zavedeli, da niste telovadili že mesec dni. Ali pa se boste silili, samo da bo čim prej konec, kar pa prav tako ne prinese zadovoljstva in slej ko prej boste spet prenehali.

Z drugimi besedami – ko na opravilo gledamo kot na nekaj negativnega, je le 50 odstotkov verjetnosti, da ga bomo opravili. Takoj ko spremenimo pogled na pozitivno, se ta verjetnost približa 100 odstotkom - zelo verjetno se bomo opravila kmalu lotili in ga tudi opravili oz. dokončali.

Kako gledamo na opravila zagotovo vpliva na rezultat.

Prav tako ...

Namesto da si ves čas govorite »moram narediti/dokončati …«, si preprosto recite, »naredil/a bom ...«

Če se vam zdi vse to popoln nesmisel, le kako lahko nekaj tako preprostega spremeni karkoli, raziskovalci potrjujejo, da se možgani  čisto zares odzivajo na to vrsto subtilnih sporočil.

Spodbujanje takšnega občutka, pozitivnega pričakovanja, lahko pomaga ustvariti občutek vznemirljivega, zaradi česar boste uživali v tem, kar počnete.

Zdaj pa nikar ne odlašajte in takoj preverite še:

In takoj za tem prijatelja/sorodnika povabite k izzivu:

 

 

 

Značke: odlašanje