ZATO dojenčka ne bi smeli nikoli pustiti jokati!

ZATO dojenčka ne bi smeli nikoli pustiti jokati! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2022

Ste tudi vi že kdaj slišali za dobronameren nasvet, da bi dojenčka morali pustiti jokati? Da se bo na ta način naučil sam umiriti? Tega nikar ne počnite!

Sploh, če imate tudi sami otroke, ste zagotovo že kdaj dobili nasvet, da otroka morate pustiti "da se zjoče". Nekateri so še vedno prepričani, da se na ta način dojenček nauči pomiriti sam, vendar temu ni nikakor tako.

Res je, da dojenček po določenem času neha jokati, a do tega ne pride zato, ker bi se znal umiriti. 

Dula Špela P. Peternel je po priredbi zapisa dr. Darcie Narvaez razložila, zakaj tega nikoli ne bi smeli početi.

"Ko dojenčka/otroka pustimo jokati, po določenem času utihne. A ne utihne zato, ker bi bil zadovoljen. Utihne zato, ker je tako prestrašen, da ima občutek, da bo umrl, če se bo jokal naprej.

Počuti se grozno; kot da ga nihče ne mara, nihče ne sliši, okolje v katerem je, je grozno in nevarno in občutek ima, da se to ne bo nikoli končalo.

Ta občutek groze se vtisne v vsako celico v njegovem telesu. In ko odraste mu je strah dobro poznan. Njegovi stresni hormoni se ves čas pretakajo po njegovem telesu. In na vsak način se želi izogniti tem občutkom.

Zato kasneje v življenju razvije odvisniška vedenja, vse kar lahko stori, da bi ubežal bolečini in strahu, ki ju nosi s seboj vse življenje. Ker v telesu nima razvitega sistema, da bi se sam pomiril.

Zato dojenčka NIKOLI ne smemo pustiti jokati."