Znaki, da ste hipohonder: kdaj se pretirano ukvarjate s svojim zdravjem?

Znaki, da ste hipohonder: kdaj se pretirano ukvarjate s svojim zdravjem? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 4. 2022

Ste ob vsakem glavobolu prepričani, da imate smrtno nevarno bolezen? Seveda to ne pomeni nujno, da ste hipohonder. Preverite, na katere znake morate biti pozorni.

Hipohondrija je stanje, kjer je oseba obsedena s svojim zdravstvenim stanjem. Pogosto je prepričana, da ima smrtno nevarno bolezen, kljub temu, da nima nobene postavljene diagnoze s strani zdravnikov.

Preverite, kateri so znaki, po katerih prepoznate hipohondrijo.

Po spletu raziskujete vsak svoj simptom

Vsak od nas je kdaj že najbrž pobrskal po spletu in se trudil raziskati kakšen svoj simptom. Težava nastane, ko raziskujete vsak svoj simptom in temu namenite veliko časa.

Za vsako spremembo ste prepričani, da je smrtno nevarna

Vsakič, ko začutite bolečino v prsnem košu ste prepričani, da je to resna srčna bolezen. Če čutite mravljince, ste prepričani, da je to možganska kap. Za vsako bolečino ali novo nastalo spremembo ste prepričani, da ste dobili smrtno nevarno bolezen. 

Neprestano vas skrbi, da boste zboleli

Čeprav ste popolnoma zdravi, ste v nenehnem strahu, da boste zboleli. Neprestano se vam zdi, da vas bo vsak čas doletela resna bolezen, zaradi česar ste pretirano previdni in prestrašeni.

Kljub zdravnikovim zagotovilom, ste še vedno v skrbeh

Ne glede na to, kaj vam pove zdravnik, ste še naprej prepričani, da je nekaj narobe z vami. Pogosto se zgodi, da zaradi tega menjate več zdravnikov ali se na lastno pest odpravite na samoplačniške dodatne preiskave.

Prepričani ste, da bo vaša bolezen napredovala

Zdi se vam, da je vaše zdravstveno stanje vse slabše. Občutek imate, da vaša bolezen napreduje in da bo vaše počutje vedno slabše. Delno ste jezni na svojega zdravnika, da nič ne ukrene in vam ne pomaga, saj ste 100% prepričani, da je vaša situacija vedno slabša.

V kolikor menite, da trpite za hipohondrijo, je nujno, da si poiščite strokovno pomoč. Neprestano razmišljanje o bolezni je lahko izjemno stresno, kar lahko eventuelno resnično vodi v bolezen.

Prirejeno po bustle.com