Recept, ki nikoli ne razočara: znate pripraviti to tradicionalno jed? (+ s čim jo najraje jeste?)

Recept, ki nikoli ne razočara: znate pripraviti to tradicionalno jed? (+ s čim jo najraje jeste?) (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2021 Promocijsko sporočilo

Lahko jih jeste z zeljem ali mlekom, jed pa pripravljajo po vseh koncih in krajih Slovenije. Že veste, o čem govorimo?

Tradicionalne slovenske jedi zagotovo najbolje pripravijo naše babice ali mame, s tem receptom pa se je brez skrbi lotite tudi vi, saj ne bo pretežko. Pripravili bomo ajdove žgance z zeljem. 

Sestavine za ajdove žgance lahko dobite brezplačno v najbližjem Mercatorju! Sodelujte v nagradni igri Radi imamo domače in osvojite eno do Mercatorjevih vrednostnih kartic v višini 40€.

Lotimo se recepta. 

Pripravite naslednje sestavine:

Žganci: 

  • 250 g ajdove moke
  • 350 g kislega zelja
  • 100 ml belega vina
  • 4 žlice ocvirkov v masti
  • sol

Zelje:

  • 1 žlica olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 lovorjev list in pop

Najprej pripravite zelje. 

Čebulo na drobno sesekljamo in jo svetlo prepražimo na žlici olja. Strok česna sesekljamo in ga dodamo k čebuli. Pražimo dokler česen ne zadiši, nato v lonec stresemo kislo zelje.

Dodamo lovorjev list, poper in sol. K zelju prilijemo še 1 dl vina, nato pa ga pražimo 20 minut, da se zmehča. Med praženjem po potrebi dolivamo malo vode.

Radi imamo domače Mercator

Potem se lotite žgancev.

V loncu zavremo 700 ml dobro osoljene vode. V lonec stresemo ajdovo moko, ki naj bo čim bolj na kupu. Ko voda zavre, pena pa prekrije vso moko, ročaj kuhalnice zapičimo v sredino ajdovega kupčka in zvrtamo 2 cm široko luknjo. Ogenj zmanjšajmo, posodo pa pokrijemo.

Ajdova moka naj se kuha 20 minut, pri tem pa pazimo, da voda ne prekipi. Medtem, ko se žganci kuhajo, v manjši ponvi raztopimo in popražimo 4 žlice ocvirkove masti. Iz lonca odlijemo večino tekočine - žgančevke. Nekaj jo prihranimo.

S kuhalnico premešamo ajdovo moko, dodamo nekaj žlic masti brez ocvirkov, nato pa postopoma dodajamo še odcejeno tekočino. Več tekočine, kot dodamo, bolj mokri in večji bodo žganci.

S kuhalnico zagrabimo nekaj mase, z vilico pa z nje v skledo nadrobimo žgance. Vsake toliko žgance v skledi zabelimo z ocvirki.

Postrezite in razvajajte svoje brbončice! 

V podjetju Mercator čutimo dolžnost, da izpostavimo pomen pridelave avtohtonih, domačih in tradicionalnih sort in živalskih pasem ter njihovega ohranjanja kot del kulturne dediščine in pomemben prispevek k večji biotski raznovrstnosti na slovenskem podeželju.

Ponosni smo na raznovrstno ponudbo lokalnih izdelkov, ki jo na naših policah zasledite pod oznako Radi imamo domače s prepoznavnim rdečim srčkom, in sodelovanje z več kot 160 lokalnimi dobavitelji in 20 kmetijskimi zadrugami. Pri umeščanju domačih izdelkov v asortiman posamezne trgovine sledimo načelu lokalnosti. V okviru lokalne ponudbe tako sedaj na naših policah najdete tudi izdelke iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem s prepoznavno oznako Od nekdaj naše s tradicijo.