Če se izogibate uživanju mesa ali pa ste si le zaželeli spremembe, preizkusite tri recepte, ki bodo zagotovo navdušili vse prisotne na pikniku, tudi tiste bolj "zahtevne"!
Danes bomo poskrbeli, da bo vaš naslednji piknik nekoliko nevsakdanji. Pripravili smo vam namreč 3 okusne in kreativne jedi za žar, ki pa ne vsebujejo mesa in so tako primerni tudi za vegetarijance, lahko tudi vegane.
Na spletni strani rodalesorganiclife.com smo med drugim zasledili te tri zanimive recepte:
1. Hamburger s šampinjoni (zamenjava za mesni hamburger)
Veliki "mesnati" (portobello) šampinjoni so odlična izbira za na žar in zamenjava za klasični hamburger. Namesto šampinjonov lahko uporabite tudi na kolobarje narezan jajčevec.
Sestavine za dva 'šampinjon-burgerja'
- 2 velika (portobello) šampinjona, samo klobuka
- olivno olje, sol in poper
- 2 tanki rezini sveže mozzarelle
- 1 rdeča paprika (popečena)
- 2 jedilni žlici kremnega sira
- 2 čajni žlički posušenega šetraja
- 2 polnozrnata hlebčka za hamburger
Žar naj bo srednje vroč. Šampinjone umijte in očistite, tako da ostane samo prazen klobuk, ter namažite z oljem in začinite s soljo in poprom. Na žaru jih pecite 2–3 minute, obrnite in počakajte še 2–3 minute.
Za 30 sekund dajte na žar tudi na polovico razrezana hlebčka.
V majhni posodici zmešajte kremni sir in nasekljan šetraj ter razmažite po zgornji polovici hlebčka, na spodnjo pa dajte rezino mozzarelle. Dodajte še klobuk šampinjona in polovico popečene paprike (ki ste jo predhodno popekli, če ste imeli svežo).
Burger lahko pripravite tudi s sirom na žaru.
Bombetke premažite s poljubnim namazom, dodajte zelenjavo po okusu in sir, ki ste ga popekli na žaru.
2. Hot dog s poširanim korenjem (zamenjava za hotdog hrenovke)
Na videz zelo podoben, a veliko manj kaloričen hot dog lahko naredite tako, da namesto hrenovke v štručko daste korenje.
Postopek je zelo enostaven:
Korenje postrgajte in ga poširajte v vodi, ki ji dodate malo soli, sladkorja in ščepec curryja ter kuhajte tako dolgo, dokler korenje ni skoraj kuhano. Ko se ohladi, je pripravljeno za na žar.
Med pečenjem ga začinite po želji in naredite lahke vegetarijanske hot doge!
Najbolje je, da izberete polnozrnato štručko, v katero dodate omake po želji.
3. Avokado (zamenjava za ribo)
Riba je odličen vir zdravih maščob, vendar pa je nekatera hranila možno najti tudi v avokadu, ki se prav tako odlično obnese na žaru.
Sestavine:
- pečen paradižnik
- nasekljana čebula
- 3 stroki česna
- ¼ jedilne žlice kajenskega popra ali rdeče paprike v prahu
- sol
- 4 vejice koriandra
- 1 jedilna žlica kisa ali limetinega soka
- 1 jalapeño paprika (ali druga pekoča paprika) – neobvezno
- 3 avokadi, narezani na pol
- 1 jedilna žlica limetinega soka
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 jedilna žlica nasekljanega koriandra
- 1 limeta, narezana na rezine
- kisla smetana ali grški jogurt z manj maščobe
Paradižnike, nasekljano čebulo, česen, poper, sol, koriander, kis (ali limetin sok) in jalapeño papriko v mešalniku zmešajte v salsa omako.
Žar naj bo srednje vroč. Avokade izkoščičite, limetin sok in olivno olje pa zmešajte v majhni posodi ter z mešanico premažite vsako polovico avokada. Nato jih pecite na žaru 5-7 minut oziroma dokler se ne poznajo sledi žara. Ne pecite predolgo, ker bo sicer avokado postal kašast.
Odstranite z žara in jih napolnite s salso.
Rezine limete stisnite na avokado in posipajte s soljo ter na vrh dajte še kislo smetano ali grški jogurt.
Za sladico priporočamo:
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec