Kako se lotiti priprave lososa v ponvi?

Kako se lotiti priprave lososa v ponvi? (foto: profimedia) profimedia
1. 5. 2020

Za vas imamo nekaj nasvetov za pripravo lososa v ponvi, ki bo razvajal brbončice, hkrati pa poskrbel za zdravje. 

Omega-3 maščobne kisline so izjemnega pomena, med drugim jih potrebujemo za zdravje možganov. Imajo dober učinek na staranje možganov, saj zavirajo razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Kratkoročno pozitivno vplivajo še na nekatere zdravstvene težave: motnjo ADHD, depresijo in anksioznost.

Losos (in druge ribe) poskrbi tudi za vnetja ini škodo, ki nastane po sončenju. Vsebuje astaksantin. Ta deluje kot antioksidant, vaši koži pa zagotavlja, da ostaja povsem elastična in hidrirana.

Da boste uživali v okusih, je tu nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pokazali, da lososa lahko pripravi čisto vsak (tudi z manj kuharskih spretnosti). 

1. KORAK: Segrejte ponev in vanjo vlijte 1 čajno žlico olivnega olja. Pustite 2 do 3 minute, nato dodajte 1 žlico masla in počakajte, da se raztopi. 

2. KORAK: Začinite lososa. Lahko preprosto uporabite sol in poper, ali posežete po vaših najljubših začimbah in kombinacijah. Če ste v dilemi, poskusite s česnom v prahu, ki ga lahko kombinirate skoraj z vsako jedjo. 

3. KORAK: Položite file lososa v ponev tako, da bo koža na spodnji strani. Če je losos brez kože, je vseeno na katero stran ga položite najprej. Pecite ga od 3 do 5 minut, odvisno od debeline fileja. Ko se polovica lososa spremeni v nežno rožnato barvo, ga obrnite. Če se koža še vedno lepi na ponev, počakajte 1 minuto in nato obrnite. 

4. KORAK: Pecite lososa na drugi strani toliko časa, kot ste ga na prvi. File je pečen, ko ga lahko z vilico nežno razrežete, vendar je še vedno obstojen. Postavite ga na krožnik in pustite stati 5 minut, preden ga servirate na mizo. Na koncu lahko lososu dodate sok limone ali priloge kot je rjav riž, kuhana zelenjava, špinača v lističih …

Kaj lahko postrežete zraven?
Preizkuiste pa tudi:

Značke: žar2019