Katero vrsto mesa izbrati za vašo piknik pojedino?

Katero vrsto mesa izbrati za vašo piknik pojedino? (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 6. 2020 Promocijsko sporočilo

Kako se lotiti priprave mesa za piknik in na kaj morate biti pozorni?

Ko se lotimo priprave piknika, je dobro imeti v mislih, da so za peko na žaru najbolj primerni majhni, tanki in ne preveč mastni kosi mesa. Tanjši bodo zrezki ali kotleti, prej bodo pečeni in manj časa izpostavljeni žerjavici. Svinjina in perutnina morata biti dobro pečeni, medtem ko je goveje meso lahko rožnato. Pri peki pa si lahko pomagate tudi s termometrom. Ožgane, počrnele ali zoglenele dele mesa odstranite, saj so lahko zdravju škodljivi. Na žar ne polagajte zamrznjenega mesa ali mesnih izdelkov naravnost iz hladilnika, ampak jih najprej odtalite in pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Če meso marinirate, ga marinirajte en dan ali vsaj 12 ur pred pečenjem in vedno dobro odcedite, da marinada ne bo kapljala na razžarjeno oglje ali ploščo.

promocijski material

Svinjina

Zelo pomembno pri svinjini je, da izberete prave dele mesa, ki nimajo vidne maščobe, kot so ribica in kotleti brez kosti. Dober in kakovosten kos svinjskega mesa bo na pikniku namreč zelo dobrodošel. Seveda pa velja, da z njim ne smemo pretiravati, temveč upoštevati pravila zdravega prehranjevanja.

promocijski material

Govedina

Za piknike običajno izberemo mleto govedino, ki je odlična za pripravo burgerjev. Sicer pa so klasični kosi govejega mesa za žar še meso z reber, hrbta in ledij, iz njih lahko pripravimo različne t. i. steake, ramsteak, rostbif itn. Vsestransko uporaben in sočen file je tako dobra izbira za piknik, okus pa lahko izboljšate z dobro marinado.

Perutnine

Tudi perutninsko meso je super za žar, predvsem za tiste, ki imate radi predvsem belo meso. Izbira za žar pa je zares velika: bedrca, krače, perutničke, fileji, nabodala in celo čevapčiči.

Kaj pa brezmesno?

Zapriseženi mesojedci verjetno ne boste ravno navdušeni nad brezmesnimi burgerji, veganskimi ražnjiči, čevapčiči ali veganskimi klobasicami. A morda se na vašem pikniku znajde tudi kdo, ki ne uživa mesa, in vam bodo ideje za pripravo veganske hrane na žaru prišle še kako prav. No, če pa vam morda zadiši kakšen veganski čevapčič, pa vedite, da je tudi ta lahko zelo okusen in vsebuje snovi, ki jih telo potrebuje.

Od četrtka, 18. junija, pa nikar ne spreglejte velike Lidlove aktualne ponudbe mesnih in brezmesnih izdelkov za žar. Med njimi boste našli svinjsko, goveje in piščančje meso kot tudi brezmesne veganske dobrote. Do 24. junija vam je na izbrano sveže meso na voljo še 20 % popust.