25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Vprašanje:

maslo ali margarina?

Pozdravljeni! Toliko je že bilo napisanega o dobrih in škodljivih lastnostih tako maslo kot margarine. Kaj je manj škodljivo po vaše? Lep pozdrav!

Odgovor:

Zdravo, Klavdija!

Takole je. Oboje ti odsvetujem v prevelikih količinah. Če pa bi moral opraviti strokovno izbiro, kaj je boljše, bi se verjetno odločil za maslo, ker ne vsebuje toliko škodljivih trans maščob v primerjavi z margarino.

Namreč maslo je narejeno iz mleka in mlečne maščobe, ki je sicer škodljiva v velikih količinah. Komercialno maslo vsebuje veliko maščob (pribl. 80% ) in nekaj vode (15%). Večina maščob v maslu je nasičenih maščob, poleg tega pa maslo vsebuje tudi velio holesterola. 100 g masla vsebuje približno 215 mg holesterola. Nasičene maščobe po podatkih iz raziskav dvignejo LDL in HDL lipoproteine (HDL = lipoproteini visoke gostote; LDL = lipoproteini nizke gostote). Vendar pa maslo ne vsebuje toliko trans nenasičenih maščob kot margarina. Trans nenasičene maščobe v margarinah po raziskavah vplivajo na povečanje koncentracije "slabih" LDL lipoproteinov nizke gostete, ki vsebujejo veliko holesterola. Proizvajalci sedaj na tržišču že ponujajo margarine z nizko vsebnostjo trans nenasičenih maščob. Margarine ne vsebujejo holesterola (ali pa v zanemarljivih količinah) temveč vsebujejo rastlinske sterole, ki ne vstopijo v kri. Sam se izogibam obeh živil zaradi večje izbire med naravnimi nizkokaloričnimi namazi, ki ne vsebujejo toliko maščob . .

Lep pozdrav!

Robert Pal, svetovalec za prehrano

www. RobertPal. com

Odgovarja: Robert Pal

Sprašuje: klavdija

Tema: Prehrana

Oznake: holesterol, margarina, maščobe, maslo, škodljivo za zdravje, trans maščobe

Odgovor objavljen: 22. september 2008.


Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri