Vprašanje:

Pomanjkanje železa?

Pozdravljeni! Pred dvema letoma sem imela prvič težave s slabo krvno sliko – prenizek nivo hemoglobina. Ker tekmujem na športnih tekmovanjih vsako leto potrebujem zdravniško potrdilo. Vsakič mi za mesec ali dva predpišejo Haematopan, ki pa ga ne dobim več niti v Italiji ali Avstriji, kaj šele v Sloveniji. Zato bi rada čim bolj pametno poskrbela za dovolj veliko dnevno zalogo železa, vitamina C in drugih snovi ki vplivajo na količino hemoglobina v krvi. Jem rdečo peso, na splošno veliko zelenjave, rdeče meso, suhe marelice, rozine, . . vse kar so mi priporočili vendar se mi stanje po vsaki terapiji z zdravili spet poslabša. Morda na velike porabe vplivajo tudi moji treningi (5-6x tedensko po 3 ure) vendar bi se res rada znebila vseh tablet, sirupov in mesečnih obiskov laboratorija. Več kakšne hrane bi po vasem mnenju morala vpeljati na jedilnik, kaj na splošno lahko še sama naredim? Hvala že vnaprej!

Odgovor:

Upoštevajoč izjemno pomembno vlogo železa pri proizvodnji energije (transport kisika po krvi in do mišic) ter formaciji krvničk (podpora imunskemu sistemu), je pozornost na optimalne ravni tega minerala v telesu upravičena.

Določena živila resda vsebujejo več 'železa', kot poljudno pravimo, vendar si oblike v katerih je na razpolago niso enakovredne.

Če poenostavim: živalski viri hrane – telečja jetra, jajčni rumenjak, meso (govedina/teletina, divjačina, konjsko meso/žrebiček, puran in piščanec), školjke/mehkužci, dagnje in ostrige, sardine, divji losos – ponujajo biološko bolj razpoložljivo obliko železa (»heme« železo) v nasprotju s sicer še vedno omembe vrednimi, a po tem merilu slabšimi rastlinskimi viri – buče ter bučna semena, fižol in leča, špinača, blitva, temna čokolada in oreščki (mandlji, lešniki, arašidi, pistacija, makadamija, oreh in pinije).

Poleg zadostnih količin izpostavljenih živil v vsakodnevni prehrani, je ključno omeniti učinek vitamina C na boljši izkoristek železa. Vsekakor bi torej svetoval dodajanje vsaj 2, še raje 3 grame vitamina C dnevno (po 1 g ob vsakem glavnem obroku).

Še priporočilo o uporabi farmacevtskih pomagal

Pri nas je na voljo in dokaj učinkovit Ferrum Lek. Po dvomesečnem tretmaju s sirupom se izhodiščne vrednosti praviloma uravnajo in morda si zasluži oceno poskusiti tudi tako.

Mario

Odgovarja: Mario Sambolec

Sprašuje: Kristina

Tema: Zdravje

Odgovor objavljen: 3. november 2014.

← Nazaj na vsa vprašanja