Vprašanje:

Fitnes in pilates

Stara sem 46 let in zadnja tri leta bolj malo aktivna. Visoka sem 163 cm, tehtam pa 60 kg. Želim si shujšati, pridobiti na mišični masi, poleg tega pa bi rada fitnes kombinirala s pilatesom. Vprašala bi vas tudi, ali bom s temi vajami odpravila tako nesrečne 'jahalne hlače'? Ali sem se odločila za pravo kombinacijo in koliko mesecev pridne vadbe bom rabila, da se bo poznal učinek? Hvala vam za nasvet!

Odgovor:

Hitrih receptov, ki bi rešili postavo, ki je v glavnem taka zaradi genske predispozicije, žal ni. Sama imam zelo velika meča. Če si predstavljate – ne morem obuti skoraj nobenih škornjev. Na srečo sem tekom študija pridobila znanje, da mi je jasno, da svojih meč ne bom nikoli zmanjšala in sem se nato sprijaznila s tem, da so taka kot so. In nekoč so mi tudi zelo koristila, saj sem se ukvarjala s šprinti in tekom čez ovire.

Vsak del telesa se da utrditi, zmanjšati do določene mere in tudi oblikovati. Je pa potrebna disciplina, vztrajnost in rednost. Strokovno gledano za zdravje in dobro počutje je vsaka gibalna aktivnost boljša kot nobena.

Druga zgodba so pa detajli (kot so v vašem primeru 'jahalne hlače'). Meni osebno se zdi kombinacija pilatesa in fitnesa krasna. Poskrbite, da boste vadili tudi aerobno (kolo, hoja, tek).

Vrstni red na fitnesu pa naj bo: ogrevanje, pilates, fitnes, aerobna vadba.

Koliko časa rabimo, da se nekaj na našem telesu pozna, če vadimo res redno, je spet v največji meri odvisno od genetike. Dobro ali ne – v vsakem primeru se vsem, ki zares redno vadimo, slej ko prej to pozna na telesu, zato se splača vztrajati in v tem uživati!

Tanja Želj

Odgovarja: Tanja Želj

Sprašuje: Ksenija

Tema: Strokovnjaki

Odgovor objavljen: 16. maj 2014.

← Nazaj na vsa vprašanja