Vprašanje:

Rekreacija med menstruacijo

Zdravo! Nekajkrat sem se že spraševala, ali je rekreacija med menstruacijo odsvetovana. To mislim v primeru, ko je menstruacija zelo močna (npr. pri meni je to drugi dan), in naprezanje povzroči večje krvavitve. Ali naj se ob takih dneh odpovem teku in grem raje na pilates (čeprav na pilatesu prav tako močno delujejo mišice medeničnega dna in verjetno je v tem primeru krvavitev spet močnejša). Ne ljubi se mi ob teh dneh čepet pri miru, ker ni nič narobe z mano in bi se raje malo premigala, kot pa zabubila doma. Kakšen nasvet? Hvala in lep dan!

Odgovor:

Mislim, da nisi edina in smo se to vse v življenju že vse spraševale.

Gibanje v času menstruacije nikakor ni odsvetovano. Nekaterim ženskam celo zelo paše, saj se verjetno s pomočjo gibanja malo sprosti napetost, nabrana v času tik pred oz. če v času menstruacije.

Velja pa eno in edino pravilo: POSLUŠAJ SVOJE TELO.

Res je, da lahko pri pilatesu s stiskanjem mišic medeničnega dna pospešimo izločanje čišče, vendar je lahko to tudi zelo sproščujoče. Pri meni osebno je tako, da mi kak mesec sploh ne paše nič početi, pa pač takrat res nič ne počnem. Kak drugi mesec pa grem v času menstruacije tako na pilates kot teči. Vse je odvisno od tega, kako se same ob tem takrat počutimo.

Po mojih izkušnjah je gibanje oteženo le v primeru hujših glavobolov, čeprav bi si upala trditi, da bi lahkoten sprehod pomagal tudi pri tem, saj bi možgani dobili več kisika, kar pa je za telo samo dobro.

Tanja Želj

Odgovarja: Tanja Želj

Sprašuje: taja

Tema: Strokovnjaki

Odgovor objavljen: 23. maj 2014.

← Nazaj na vsa vprašanja