Tek

Bela dama - knjiga o tekaški legendi Heleni Žigon

3. 11. 2014
Deli
Bela dama - knjiga o tekaški legendi Heleni Žigon (foto: Promocijski material)
Promocijski material

Neustavljiva v svet prinaša prepotrebno upanje in motivacijo ter veliko pozitivne energije.

Pri založbi UMco so izdali knjigo o 86-letni tekačici Heleni Žigon, ki jo je napisala antropologinja in kulturologinja Jasmina Kozina Praprotnik, tudi sama tekačica. Pisateljica je na tiskovni konferenci povedala, da Helena Žigon z neustavljivim tekom v svet prinaša prepotrebno upanje in motivacijo ter veliko pozitivne energije.

Zamislila si je 'roman v kilometrih', zato je Žigonovo povabila na 21-kilometrski istrski maraton, ki je potekal ravno na njen 86. rojstni dan − 13. aprila, kar je bilo za avtorico dovolj močno naključje.

Ob vsakem opisanem kilometru se Žigonova spomni kakšne življenjske etape in tako s pomočjo mlajše tekaške kolegice izpisuje svojo zgodbo.

Knjiga je zanimiva tudi z etnološkega in zgodovinskega vidika, saj prikazuje razvoj rekreativnega športa od druge svetovne vojne pa vse do danes.

"To je vsa resnica o človeškem življenju: biti z ljudmi, ki jih imaš rad in ti ljubezen vračajo. In ta knjiga je sijajen zgled. Ja, Helena beži, ker nikoli ni imela obstanka, ker obstanek je zgolj v naročju, tega pa ni bilo. Imela je srečo s Stanetom, a obstanka ni imela. Vsa knjiga je knjiga o gibanju – o motoričnem nemiru par excellence. Od teka, plesa, planinstva do kolesa, motorja, avta. Nič drugega ni, če ni tega gibanja." -Branko Gradišnik, pisatelj in publicist

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ