Bolečina v peti - plantarni fasciitis

12. 4. 2012

Plantarna fascija je del veziva, ki poteka po oboku stopalnega loka, med sprednjim in zadnjim delom, kjer se narašča na petnico. In prav to področje je eno najpogostejih mest nastanka preobremenitvenih poškodb.

Plantarni fasciitis

Stopalo je eden najbolj zapletenih gibal, ki je izpostavljen izjemnim naporom. Ena njegovih ključnih nalog je enakomerno prenašanje celotne teže telesa na podlago, kar varuje sklepe pred sunkovitimi obremenitvami.

Plantarna fascija je del veziva, ki poteka po oboku stopalnega loka, med sprednjim in zadnjim delom, kjer se narašča na petnico. In prav to področje je eno najpogostejih mest nastanka preobremenitvenih poškodb.

Najpogostejši vzrok za razvoj planarnega fasciitisa, predvsem pri tekačih, je čezmerno zvračanje noge navznoter. Drugi dejavniki so lahko:

  • nenadno povečanje intenzivnosti in dolžine treninga,
  • povečanje telesne teže,
  • neustrezna ali preobrabljena obutev.

Bolečina je navadno najizrazitejša zjutraj, saj je kita zaradi počitka nekoliko krajša in manj prožna. Ko se razhodimo bolečina mine, a se spet pojavi po dolgotrajni stoji, hoji ali teku. Med tekom je bolečino praviloma najizrazitejša pri odrivu.

Kako zmanjšamo bolečino

Začasno je treba prekiniti tek ali obremenitve toliko zmanjšati, da bolečina preneha. Priporočljivo je izvajanje nežnih razteznih vaj za mišice meč in ahilovih kit.

Zmanjšajte torej število aerobnih treningov, dokler se zbadajoča bolečina ne umiri. Pomaga tudi hlajenje z ledom, 10 - 15 minut vsaj dvakrat na dan in masaža podplata.

"Moški s to težavo imajo pogosto ozke golenske mišice in ahilove tetive, " pravi Matthew Matava, dr. med., profesor ortopedske kirurgije na washingtonski univerzi. Kotalite teniško žogico pod vsakim stopalom od 10 do 15 minut, in sicer večkrat na dan.

Če še vedno boli, uporabite nočno ortozo, s čimer ponoči vzdržujete napeto stopalo, meča in plantarno fascijo. Tako boste zmanjšali bolečino, pravi Nicolas A. DiNubile, dr. med., ortoped in avtor knjige FrameWork: Your 7-Step Program for Healthy Muscles, Bones and Joints.

Preventiva

Vaje za raztezanje vezi in mišic stopala in masaža podplata.

Če vdite na tekočem traku, si ne nastavite naklona. Tek navkreber še dodatno obremeni plantarno fascijo. Priporočljiv je nakup tekaških čevljev z močno podporo loka, ki se prilegajo strukturi vašega stopala, s čimer razbremenijo pritisk.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri