Joga za tekače: Zakaj morate občasno superge zamenjati za blazino za jogo

Joga za tekače: Zakaj morate občasno superge zamenjati za blazino za jogo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 4. 2017

Vsak tekač bi kdaj moral sezuti superge in se uleči na podlogo za jogo.

Eden od najbolj tipičnih odgovorov tekačev, zakaj ne hodijo na jogo, je, da niso dovolj fleksibilni in nimajo potrpljenja sedeti na enem mestu. Večini tekačev se zdi povsem normalno, da ure in ure tekajo po svetu, da pa bi se slabo uro posvetili le sebi – ne, to jih ne zanima, to se jim zdi nekaj najbolj norega.

Naj vam zaupamo, da vam bo joga predvsem psihično prinesla kup dobrih stvari, kar je v teh časih – in še to za tekača – zelo pomembno.

Torej – zakaj bi morali tekači tudi na jogo?

1. Fizično boste močnejši

Joga tekačem ponudi tisto, kar vsi želijo – fleksibilnost in moč, kar je pomembno tudi za preprečevanje tekaških poškodb. Prav tako zagotovi počitek, sprostitev in regeneracijo, ki jo potrebuje prav vsak vrhunski in rekreativni tekač.

Dinamična joga poveča fleksibilnost na dolgi rok, tako da vsem priporočamo redno izvajanje vaje pozdrav soncu. Prav tako je odlična vrsta vinyasa joga, kjer z dihanjem prehajamo iz ene v drugo vajo, kar je odlično za našesklepe.

Vsaka vrsta joge bo prinesla določene pozitivne spremembe, za začetek pa vam predlagamo, da malo mešate od statične do dinamične joge ter šele po nekaj mesecih izberete, kaj vam v resnici najbolj ustreza.

2. Psihološke prednosti so ogromne

Joga človeka privabi oziroma postavi v sedanjost, v zavedanje samega sebe. Prek vaj se začnemo zavedati dihanja in je naš most med telesom ter umom. Prav tako vam pomaga stopiti ven iz uma in stopiti v svet tistega trenutka. Med tekom je zelo pomembno, da imajo tekači to zavedanje sedanjosti, da se prepustijo trenutku. Tako začnete teči bolj zavedno in zdravilno, namesto da je tek nekaj obveznega in utrujajočega.

Joga vas obdrži v sedanjosti in misli vam ne odtavajo. Če vam povemo v tekaškem jeziku: joga vam bo pomagala teči tisti kilometer, ki ga boste dejansko tekli, in ne boste razmišljali in se obremenjevali, kako bo čez 10 kilometrov.

3. Čustveno je joga morda ravno tisto, kar iščete

Pri jogi se naučite uporabljati tehnike, da znamo trenirati z glavo in se odmakniti od čustev in občutkov. To je zelo dobro za tekače, ki tečejo na dolge proge, saj bi morda odstopili na 20. kilometru maratona, a znajo potem stopiti korak nazaj in se zavestno, korak za korakom lotiti proge, vse do konca.

Pri teku glava in misli igrajo zelo pomembno vlogo, zato sta čustvena stabilnost in prepoznavanje čustev zelo pomembna.

Kakšno jogo naj izberejo tekači?

Sami morate izbrati vrsto joge, ki vam najbolj ustreza. Zagotovo se bo večina tekačev bolje znašla v dinamični jogi, čeprav je pametno, da izberete tudi bolj statičen stil, ki vam bo prinesel več umirjenosti. Pri nas veliko tekačev hodi na gen jogo in vročo jogo.

Najpomembnejše je, da se na jogi sprostite ter obnovite telo in duha. Če radi vadite sami in doma, boste tudi na kanalu YouTube našli kup programov joge za tekače. Nekaj odličnih nasvetov in vaj pa poiščite tudi na povezavi Joga za tekače.

Najpogostejše napake tekačev na jogi

Ena od največjih napak tekačev na jogi je, da vse skupaj vzamejo za trening. Njihov moto je ves čas 'Brez bolečin ni napredka', zato znajo tudi na jogi pretiravati in se gnati čez svoje meje. A joga je nekaj povsem drugega. Dihati moramo mirno, a se vseeno truditi, da gremo na neko drugo stran in se zavemo trenutka, ki nam sicer ves čas uhaja. Trening pustite na tekaški stezi in v telovadnici, joga naj bo nekaj, kar vaše telo napolni z energijo ter mirom.

Kako začeti?

Vadbo joge začnite z ogrevalnimi vajami pri sklepih ali naredite nekaj ciklov pozdrava soncu. Sledi izvajanje asan s pozornostjo na umirjen in globok dih. Čas namenite tudi različnim dihalnim tehnikam.

Za začetek je dovolj, da pri vdihu trebuh napolnite, dvigujete zrak navzgor do prsnega koša. Z izdihom zrak odhaja od prsnega koša navzdol vse do trebuha, ki odhaja navznoter. Pomagajte si tako, da eno roko položite na prsni koš, drugo na trebuh, da še bolj občutite gibanja telesa pri dihu.

Na koncu si vzemite čas za sprostitev. Predstavljajte si, kako z vsakim vdihom polnite telo z energijo, z vsakim izdihom odhaja vsa napetost ali morebitna bolečina iz telesa.

Kako pogosto izvajati jogo

Enkrat na teden od 20 minut do ure in pol, po vsaki tekaški vadbi pa naredite blage raztezne položaje. Na koncu še kratko meditacijo.

Še vedno oklevate in trdite, da ste 'pretrdi' za jogo

To je tako, kot če bi trdili, da ste preumazani za prhanje. Prav zato, ker ste zategnjeni in trdi, morate na jogo, da bo vaše telo znova našlo mehkobo in fleksibilnost. Večina tekačev ima zelo zategnjen predel med lopaticami, ramena in zadnji del nog, kar je zelo slabo za poškodbo in tudi ovira za napredek. Na jogi boste hitreje spoznali, kaj še potrebuje vaše telo. Gre za rast in še boljše spoznavanje telesa, kar je posebej v srednjih in zrelih letih zelo pomembno. Fleksibilnost je le še dodaten bonus.

Tečaj joge

Na tečaju joga za tekače se ponavadi osredotočite na dele telesa, ki jih pri teku najbolj obremenjujemo – gležnje, kolena, kolke in spodnji del hrbta. Spoznali boste vaje, s katerimi odpravite bolečine v križu, sprostite sklepe ter ohranite optimalno prožnost mišic.

Naučili se boste pravilno razporediti obremenitve pri hoji in teku ter s tem zmanjšati možnosti za poškodbe. Obenem se boste naučili dihalnih tehnik ter razvijali moč in raztegljivost mišic za še večji užitek pri teku.

Preverite še 6 top vaj, ki jih naredite na dan počitka