Tek

Kdaj in kje tek v naravi ni priporočljiv

13. 5. 2024
Deli
Kdaj in kje tek v naravi ni priporočljiv (foto: Profimedia)
Profimedia

Tek v naravi je med ljubitelji gibanja v naravi izjemno priljubljen, saj ponuja svež zrak, slikovite razglede in osvobajajoč stik z naravo. Vseeno pa obstajajo dnevi, ko tek v naravi ni ravno priporočljiv. Na odločitev, če je danes dober dan za tek v naravi, vplivajo različni dejavniki, od tistih najbolj očitnih, kot so vremenske razmere in zdravstvene omejitve, do včasih spregledanih, kot so značilnosti poti, na katero se podajate. Poglejmo, kdaj bi morda bilo mogoče še enkrat premisliti, preden se podate na tek v naravi.

1. Ekstremne vremenske razmere

a. Visoke temperature

Tek na zelo vroč dan lahko povzroči toplotno izčrpanost ali celo toplotni udar, zlasti, če je poleg visoke temperature prisotna tudi visoka vlažnost. Ob zelo vročih dnevih je zato priporočljivo izbirati hladnejše ure dneva in se podati na poti, ki so dobro zasenčene.

b. Nizke temperature in sneg

Zimski meseci prinesejo svoje izzive, vključno z zelo nizkimi temperaturami in snegom, ki lahko otežijo varno tekanje. Poleg tega je pri nizkih temperaturah zaradi zdrsa na ledu povečano tveganje za zvine, zlome in druge poškodbe.

c. Dež in blato

Močan dež ali nedavne padavine lahko vašo izbrano tekaško pot spremenijo v blaten teren z lužami različnih globin, kar poveča tveganje za zdrse in padce. Poleg tega lahko visoka vlažnost negativno vpliva na uravnavanje telesne temperature med tekom.

2. Terenske omejitve zahtevnejših tekaških poti

a. Terenske ovire

Gozdne in gorske poti so lahko polne naravnih ovir, kot so korenine, skale in strmine, ki zahtevajo večjo pozornost in lahko povečajo tveganje za poškodbe. Na takšne tekaške poti se ne odpravljajte, če niso ustrezno opremljeni, izkušeni in kondicijsko pripravljeni.

b. Oddaljenost od civilizacije

Tek na odročnih lokacijah pomeni, da v primeru nesreče ali poškodbe pomoč ni takoj na voljo. To še posebej velja za območja brez signala mobilnih telefonov. 

c. Divje živali

V določenih regijah obstaja povečana možnost srečanja z divjimi živalmi, tudi tistimi bolj neizprosnimi, kot so medvedi in kače. Določeno tveganje teka v naravi predstavljajo tudi klopi, ki lahko prenašajo bolezni in jih je v Sloveniji letos še posebej veliko. Bodite ustrezno pripravljeni na velike in male živali, ki vam lahko križajo tekaško pot.

Profimedia

3. Zdravstvene omejitve

a. Alergije

Za alergike je lahko tek v naravi problematičen predvsem v sezoni cvetenja, ko je v zraku veliko cvetnega prahu. Prav tako je treba biti pozoren na možnost stika z rastlinami, ki lahko povzročijo alergijske ali druge reakcije, kot so koprive in strupeni bršljan. 

b. Respiratorna stanja

Osebe z astmo ali drugimi respiratornimi težavami morajo k tekaškim podvigom v naravi pristopati nekoliko bolj previdno in premišljeno, saj lahko hladni ali zelo vlažni zrak povzroči težave z dihanjem.

4. Drugi dejavniki

a. Onesnaženje

Tek v bližini industrijskih območij ali velikih cest lahko izpostavi tekače škodljivim onesnaževalcem. Različne spletne strani in aplikacije ponujajo aktualne podatke o onesnaženosti zraka na različnih lokacijah, da lahko prej preverite, ali bo izbrana tekaška pot prijazna do vaših pljuč.

b. Prekomerna gneča

Priljubljene tekaške poti lahko ob koncih tedna ali praznikih postanejo zbirališče številnih rekreativnih tekačev, pohodnikov in sprehajalcev, kar potem dramatično zmanjša užitek v teku, obenem pa poveča možnosti za nesreče. Takrat se je morda bolj smiselno odpraviti na manj poznane tekaške poti ali pa tekaški trening opraviti kar na fitnesu in potem izkoristiti naravo za miren in spokojen sprehod.

Čeprav je tek v naravi koristen za telesno in duševno zdravje, je pomembno, da tekači upoštevajo omenjene dejavnike, da zagotovijo svojo varnost in zdravje. Pomembno se je predhodno informirati o vremenskih razmerah in stanju terena, in če je potrebno, prilagoditi načrte ali izbrati varnejšo lokacijo za tek.

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih