Priprave na vseslovenski tekaški praznik: zlata pravila teka

9. 5. 2018 Promocijsko sporočilo

Tek je ena od osnovnih oblik gibanja. S tekom poskrbimo za boljše počutje in zdravo telo, marsikateri rekreativni tekač pa si niti ne more več predstavljati, da bi šel teden mimo, ne da bi vsaj enkrat ali dvakrat obul tekaške copate in pretekel zastavljene razdalje.

Zlata pravila teka

Še posebej v pomladnem času, ko so na voljo številne tekaške prireditve, se kaj hitro lahko zgodi, da posameznik v želji po čim hitrejšem napredku pozabi na zmerno stopnjevanje obremenitev in je tako veliko bolj dovzeten za poškodbe.

Zato je pomembno, da imate – ne glede na ambicije in cilje – nenehno v mislih spodnja zlata pravila teka.

  • Ogrejte se: pred treningom se dobro ogrejte, po treningu pa ne pozabite na ohlajanje oziroma »iztek«.
  • Počivajte: vzemite si najmanj dan ali dva počitka na teden.
  • Poslušajte svoje telo: če čutite bolečino, ne vztrajajte v teku – lažje je preprečiti poškodbo, kot jo zdraviti.
  • Hitite počasi: tedenske kilometrine ne povečujte za več kot 10 %.
  • Pijte: pijte dovolj tekočine pred, med in po teku.
  • Dobra obutev: imejte kakovostne in udobne tekaške copate, ki so vam prav, dobro podpirajo nogo in amortizirajo udarce.
  • Tecite pravilno: za varen in sproščen tek ter boljši rezultat je pomembna pravilna tehnika teka.
     

Pravilna tekaška tehnika

Pravilne tehnike teka se lahko naučite tudi na skupinskih pripravah na 13. dm tek za ženske. Priprave potekajo vsak četrtek ob 17.30 v devetih slovenskih krajih – Ljubljani, Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu, Ajdovščini in Domžalah.

Po pripravah ste dame vabljene, da svojo tehniko in pripravljenost preizkusite na 5- ali 10-kilometrski preizkušnji na 13. dm teku za ženske, ki bo potekal v soboto, 26. maja, v ljubljanskem parku Tivoli.

Prijava brez vrste

Letošnje novosti vključujejo spletno prijavo in startno številko s čipom, prevzem startnih številk in vrečk presenečenja pa bo možen teden dni pred dogodkom.

Zabava za vse generacije

Na letošnjem dm teku, ki bo ponovno organiziran na okolju prijazen način, bo že tradicionalno poskrbljeno za dobrodelno noto ter dobro počutje in zabavo za vso družino.

Več informacij o 13. dm teku za ženske je na voljo na www.tekzazenske.si.
Značke: dm tek maraton